Brownie



Hol is kezdjem... talán a legelején. Volt már brownie receptem, ettünk is már többfélét, de számomra ez a recept az etalon, amelyet a jó öreg Martha Stewarttól kicsit átalakítva tettem a magamévá. Bárki elkészítheti, még a fiúk is meglephetnek bennünket!


Hozzávalók:
20 dkg csokoládé ( tej vagy ét)
12,5 dkg vaj vagy margarin
1,5 csésze cukor ( barna cukorral is vegyíthetjük)
3 nagy tojás
1/4 csésze kakaó
1/2 tk. só
1/2 csésze liszt

- A csokit összetörve és a margarint vízgőz felett összeolvasztom
.
- Leveszem a tűzről majd külön-külön belekeverem a hozzávalókat.
- Az első a cukor, miután összeolvadt, jöhet a tojás, azt követi a  
  kakaó és a só keveréke, végül a liszt.
- Sütőpapírral bélelt tepsibe vagy kivajazott formába öntöm a 

  tésztát.
- Forró sütőbe teszem a browniet és 10-15 percig nagy fokozaton  

  sütöm (gáz 6-os fokozat vagy 250 °C).
- Amikor kisül a sütemény, még egy picit ragadós. Hagyjuk a kamrában vagy a teraszon teljesen kihűlni.

+ 1 tipp

Keverjünk a tésztába diót, mogyorót, mandulát ( őrölve akár liszt pótlékként, lisztérzékenyekre tekintettel), aszalt, kandírozott gyümölcsöket,  kísérletezzünk fehér olvasztott csoki örvényekkel is formába öntve vagy hagyományosan. Én már mákliszttel is elkészítettem ezt a receptet és meg kell hagyni, hogy igen különleges és finom volt. 


TIPP
Egy kis brownie történelem:
Ez a barna gyönyörűség Amerika egyik kedvenc sütije. Nevét is innen kapta. Több legenda is beírta magát a sütitörténelem- könyvbe. Az első, a bostoni cukrász esete, amikor is puszta véletlenből olvasztott csokoládét adott egy keksz tésztájához. A másik egy liszt szűkében lévő szakácsról mesél, akinek nem volt elegendő lisztje a tortájához. De a legelfogadottabb a következő:  igazi született feleség Bangorban kifelejtette a sütőport a csokis süteményéből. A háziasszony ezután nem dobta ki a süteményt, hanem megsütötte és darabokra szelve tálalta. 1912-ben publikálta először Amerika nagyszerű szakácskönyv szerzője, Fannie Merritt Farmer saját könyvében. A recept állítólag teljesen azonos az 1906-ban született "botlással":)   

Népszerű bejegyzések