A Fény utcai piac Budán





Évek óta visszatérő vásárlók vagyunk a Fény utcai piacon. Bizonyos boltok miatt vesszük erre időről időre az irányt. A választék igazán figyelemre méltó, számtalan kiváló termelővel is gazdagodott az évek során a kínálat. De mielőtt megismertetném Veletek a kedvenceimet röviden bemutatom a piacot.

FÉNY UTCAI PIAC RÖVID TÖRTÉNETE

A piacot ma a II. kerület frekventált helyén, a Széll Kálmán tértől csupán néhány percnyi sétára található Lövőház utca - Fény utca - Retek utca által határolt, könnyen megközelíthető területen találjuk. 
Ezen a helyen már az 1940-es években is piac működött több, mint 50 évig. 1998-ban a rendszerváltás utáni első átfogó piacrekonstrukció eredményeképpen született meg a mai formájában a Fény utcai piac Cságoly Ferenc Ybl díjas építész tervei alapján. A garázzsal együtt 5 szintes épület került kialakításra üzletekkel, piaci standokkal, mozgólépcsőkkel.  

Bevallom nem a modern külső miatt szeretek itt vásárolni (számomra kissé rideg), hanem relatív kis helyen számtalan kiváló üzlet, minőségi termékeire igényes őstermelő miatt nagy kedvenc. Sok olyan alapanyagra is bukkanhatunk, amiért egészen külföldig kellene utazni. 
Zöldségben és gyümölcsben nincs hiány. Roskadoznak a standok minden héten. A Birds Fruit Garden termékei egyszerűen fantasztikusak. Keressétek őket szombatonként itt a piacon. Koktélparadicsom mix, thai bazsalikom, bébi répa válogatás, színes cékla és még hosszasan sorolhatnám... Egyszerűen zseniálisak.  Mindegyik terméknél ott található egy rövid leírás, jól látható árak és mindezek mellett a kiszolgálás is korrekt és kedves.
Az első szinten a standoknál pedig különleges paradicsomok érkeznek Szegedről. Itt még ökörszív paradicsomra is bukkanhatnak a gasztrorajongók.

Térjünk rá a húsokra és így elsőként a nagy kedvencre a SONKÁS-ra. Az itt található portékákért bármikor elindulnék. Minőségi serrano sonka, pata negra, édesköményes kolbász, vaddisznó szalámi, áfonyás, portóis, rokfortos-körtés pástétomok és számtalan más kiváló minőségű termék található itt. Ha valaki egy igazi gourmet reggelire vágyik, akkor először a SONKÁS felé vegye az irányt, majd második lépésben a testvérüzletben, vagyis a SAJTOS-nál kössön ki. 
A sorban állók soha nem unatkoznak, mivel mindig valami ínyencségből kóstolhatnak. A nagy piros Berkel szeletelő beindul és finomabbnál finomabb falatokkal örvendezteti meg a várakozókat.



Különböző halas, húsos pultok,óriási aszalt gyümölcsös stand, igazi házi készítésű finomságok a termelőktől, gombák, akár még lila burgonya is fellelhető a finom magyar mangalica és szürke marha mellett. Sajt üzletek, pékségek, néhány kávézók. Ha pedig magunk szedünk gombát, akkor még hivatalos bevizsgálóhelyet is találunk. 

A sajtokra visszatérve két nagy üzletben is válogathatunk. Az egyik a SZEGA sajtbolt, a másik pedig a fent már említett SAJTOS. Én az utóbbira voksolok. A hangulatos kis üzletben nem csak különleges sajtok közül csemegézhetünk, hanem krémeket, igazi creme fraiche is kerülhet a kosarunkba. Ajánlom figyelmetekbe itt a citromos ricottát. Egy kis szőlővel, körtével, de csak úgy magában is kiváló desszert. 

 

 

A Mészársteak kettévált csapatából Rácz Attila Steakes néven nyitott itt helyet. Birka, marha, borjú osso buco, előre elkészített hamburgerhúsok és még sok más kiváló termék sorakozik a pultban. Vásároltunk már mi is itt. Minőségi termékeket lehet kapni. 
Érdemes itt is körülnézni. A SONKÁS üzletével átellenben meg is találjátok. 







 Mindent összegezve, ha ajánlanom kellene egy budapesti piacot valakinek, akkor mindenképpen a Fény utcai piac lenne az. Szombat délelőttönként igazi pezsgő élet van itt rengeteg hírességgel, kiváló szakácsokkal, ismert gasztrofanatikusokkal. Próbáljátok ki ti is!

Ez a bejegyzés 2017. augusztusában került frissítésre. 

CÍM: 1024 Budapest, Lövőház u. 12.
WEB: http://www.fenyutcaipiac.hu
NYITVA TARTÁS:
I-II szint üzletek:
hétfőtől-péntekig: 6.00h -tól, illetve 10.00h -től  22.00h -ig
szombaton: 6.00h -tól, illetve  09.00h -től 14.00h -ig, illetve 22.00h -ig
vasárnap: egyedi nyitva tartás/ inkább zárva a legtöbb üzlet
 
Piac I-II. szint:
hétfőtől-péntekig: 6.00h -tól 18.00h-ig
szombaton: 6.00h -tól 14.00h-ig
vasárnap: zárva
 
 

Népszerű bejegyzések