Grillezés a negyediken???

 

Valóban egy kicsit megdöbbentő a cím, de miért ne? Természetesen nem faszénnel és extrán füstölő grillkomplexummal, hanem egy teflonos-elektronyos csodán, amivel még a szomszédokat sem zavarjuk:)Nem kell luxuscikkre gondolni, mivel egy asztali grill már 7000 Ft-tól kapható. Mi Tefalt használunk, de számtalan márka képviselteti magát a piacon.


Bónuszban még azt is elárulom extra finomságokkal együtt megúszhatunk egy grillezést kb. 2000 Forintból 2 személyre bőségesen, 3-4 személyre lightosabban. 






De nézzük a bevásárlólistát:
- 10 dkg főtt garnéla                      - 300 Ft
- 50 dkg sertéshús                         - 400 Ft
- 10 dkg tintahal karika                   - 250 Ft
- 50 dkg gomba                             - 150 Ft
- lila és vöröshagyma                      - 100 Ft 
- 50 dkg paradicsom                        - 150 Ft
- 1 nagy cukkini                           - 100 Ft
- 1 nagy uborka                            - 100 Ft
- olívabogyó                               - 100 Ft
- 50 dkg burgonya                          - 150 Ft  
- lime, citrom,narancs limonádé            - 200 Ft  
                                            2000 Ft
Természetesen a bevásárlás relatív. Én az Auchanban vagy a veresegyházi piacon ejtem meg ezt a dolgot és két alkalommal sem egyforma az ár. Természetesen ezek a hozzávalók úgy kerülnek ennyibe, hogy felételezzük van otthon só, bors, mustár, oregánó, olaj és ízlés szerint olyan fűszerek, amit szeretünk. 

Mivel drága "Urammal" mindketten az Alföld tengersík vidékéről származunk, nekünk lételemünk a bográcsozás, grillezés, tárcsán sütés és egyéb kültéri kotyvasztás. Többlaki életet élünk és amikor legutóbb otthon a házikónkat építgettük, ismét bográcsoztunk. A hozzávalókat kiporciózva a satupadra rakosgattam és zörgő-csörgő betonkeverő árnyékában pedig kotyvasztottam konyha hiányában:) Egy síkvidéki menyecskének talpraesettnek kell ám lenni:) De majd teszek fel néhány bográcsozós képet is, hátha valaki a családi nyaralás alkalmával kedvet kap.


Térjünk vissza a grillezéshez. Nem egy rém bonyolult művelet az előkészület. 
Nyársak és husi
A sertés combot elfelezem. Egyik részét kb. 2x2 cm-es kockákra, vagy ehhez hasonló cafatokra vagdosom. Általában egy kis olajjal összekevert fokhagyma, só, fél chili paprika, bors, oregáno kerül a pácba. Összekeverem és beleforgatom a húsdarabokat, egy éjszakát állni hagyom. A maradék húsból 4 szeletet vágok és kicsit kiklopfolom majd hozzárakom a páchoz. 

Nyársak elkészítése másnap:
Gombát megpucolom, hagymát nagyobb darabokra vágom és néhány szem paradicsomot is nagyobbacska részekre nyesem. 
Egyszerűen felhúzom egy nyársra ( 100 db pálcika nyárs kb. 150 Ft) és váltakozva tűzöm rá a hús-gomba-hagyma-paradicsom elegyét. Ennyi. Szép pirosra sütöm forgatva kb. 20-30 perc alatt alacsony fokozaton. 

Hús szeletek 
Ezekkel semmi dolgunk. Mehet rögtön a sütőlapra és 15-20 perc alatt megsütjük. Ha akarjuk egy kis mustárt is adhatunk a páchoz és akkor kész is a finom mustáros husi. 

Addig nézzük a "zöldeket".
- A cukkinit felvágom és lesózom. Ezt csak natúran megsütöm. 
  Forgatva 10 perc
- Burgonyát vízben puhára főzöm, megpucolva nagyobb darabokra  
  vágom és egy kis olajjal és összevágott friss zöld fűszerekkel 
  kérgesre sütöm. Kb. 20-25 perc sütési idő.
- Salátához kb. 8 dkg olívabogyót egy tálba öntünk, a maradék 
  paradicsomot, 2 db lila hagymát, és az uborkát összekockázom.
  Megsózom,oreganót szórok rá, meglocsolom borecettel és 
  olívaolajjal, majd összekeverem és mehet is a hűtőbe. 5 perc

Végül a tengerik jöjjenek!



Itt sincs sok dolgunk. A garnélákat és a tintahal karikákat nyársra húzzuk és indulhat a történet. Itt maximum 10-15 perc elegendő a remekműhöz. Maximum egy kis oregánóval megszórom a nyársakat és némi olajat is csepegtetek rá.


Én nagyon szeretem Anyukám féle keményebb házi sajtot is grillezni. Egy kis Worcester szósszal meglocsolom és ínycsiklandozó finomságokat kapunk. A boltban örök áron kis darab Anyáéhoz hasonló grillsajtot árulnak. Akinek van kedve próbálja ki.

A limonádé teljesen egyszerű. A hozzávalókat összedarabolom és egy nagy kancsóba rakom. Kicsit összepréselem egy kanállal a citrony-lime-narancs keveréket, vizet adok hozzá és egy kis cukrot ízlés szerint.Hűtőbe teszem és jégkockával kínálom. Nagyon eredeti és finom, ha Limara levendulás szirupját http://limarapeksege.blogspot.com/2010/07/levendulaszirup.html
is hozzáadjuk az elegyhez. Mára ennyi!

Szép sütögetős napot kívánok mindenkinek!





Népszerű bejegyzések