2011. november 26., szombat

Univerzális paradicsom szósz pizzához, bolognaihoz....



Már egy jó ideje ezt a szószt alkalmazom előszeretettel, ha bolognai spagettit, lasagnet, pizzát, gnochit... szóval olyan finomságot készítek, amely paradicsomos öntetet kíván. Igen korábban én is abban a tévhitben éltem, hogy ha megveszem a pizzakrémet, bolognai alapot, akkor pikk-pakk összekeverem és minőségi finomság kerül az asztalra. Nagyon nagyot tévedtem ebben a témában! Ez a megoldás hasonlóan gyors, de valóban igazi, intenzív ízek örvendeztetnek meg bennünket. Megosztom Veletek a roppant egyszerű receptúrát. Ha egyszer ráéreztek az ízére, akkor biztosan extra gyors kedvenccé válik ez az egészséges, tartósítószer mentes keverék. 

Hozzávalók 1 adaghoz: 

5 dl paradicsomsűrítmény/sűrű paradicsomlé (lehetőleg házi főzés)
5 gerezd zúzott fokhagyma 
2 ek. aprított bazsalikom
1 ek. aprított oregánó
2 ek. olívaolaj
1/2 ek. só
Ízlés  szerint 1 kk. chili 

Ha nincs a kezünk ügyében vagy éppen az otthoni fűszeres kertecskénkben friss fűszer, akkor megfelel a szárított is, de nem lesz olyan intenzív ízű a keverék.

A fokhagymát megpucolom és összezúzom, majd a fűszereket felaprítom. Egy edényben hozzáadom a sót, olívaolajat és összekeverem az ízesítőket. 

Végül a paradicsomsűrítményt is elvegyítem a fentiekkel. Akár már azonnal lehet mosolygó arcot festeni a pizzára, hozzáadni a megpárolt sertéshúshoz a bolognai vagy a lasagne alaphoz.

Hűtőben 1 hétig garantáltan eláll a szósz, de mindenképpen fedjétek le valamivel. 

 TIPP: Megbolondítható egy evőkanál mézzel, zúzott koriander maggal is. Mindenki a maga kísérletező kedve szerint alakítsa az alap receptet!

Finom falatokban gazdag napot kívánok Nektek!