Leporolt receptek- Majoránnás oldalas derccel



Minden elromlik, ami csak lehet! DE NEM A KONYHÁBAN :-) Egy mókásan kaotikus nap után most megosztom Veletek ezt a Kunságból származó ételt. Jó, biztosan más vidéken is van ilyesmi, de például a derc szavat csak a Férjem otthonról hozott batyujából ismerem. 

Nagyon jókat mosolygunk a tájszavakon, pedig nem választottak el bennünket olyan nagy határok csak éppen egy megye. El kell mondanom, hogy a mi vidékünkön, az Alföld déli bugyrában az "Ö" betűzés a szokás. Neeeem, nem úgy beszélünk, hogy - öttem könyöröt möggyel! Ez tévhit. De például a "mögöttem az ebédöt" így van az ember szókészletében. Sajnálatos, hogy a nyelvészeti értékeinket nem őrizzük meg. Elvesznek, elsorvadnak! Pedig igazi kincsek a nyelvészek szerint is! Csak egy érték romboló példa: A jogi egyetem kezdetén az egyik neves tanárunk kijelentette, hogy kiveri azokból az Ö-zést, akik erre vetemednének. A vicc az, hogy előadás közben ő is gyakran "özött".  A városokban már nem divat felénk sem.  Oké, itt Pesten kulturált kislánynak kell lenni, mert kinéznek és itt megy az "e" betűvel való csacsogás a részemről, de ha tehetem én is "özök". Az én férjemmel például nap,nap mint nap. Amikor már jól érzem magam, általam szeretett emberekkel vagyok, akkor mindig a tájnyelvünkön szólalok meg legyen ez Kengyelen is akár a párom családjában. Fecómék pedig a "t" betűt nyomják meg jobban a szavak végén. Kapcsolatunk hajnalán a kotárka, rej...szavak okoztak közöttünk némi félreértést. Én a gyermekeinket biztosan úgy nevelem, hogy a tájnyelv értékeit őrizzék, ápolják! Ők ettől csak többek lesznek és nem kevesebbek. 

De térjünk át a nagyon egyszerű és nagyon költséghatékony finomságra.
Hozzávalók a húshoz: 
1 kg oldalas
8 gerezd durvára vágott fokhagyma
3 tk. majoránna
2 tk. só
2 tk. bors
1 dl víz

1. Bedörzsölöm a húsokat sóval, borssal, majoránnával első lépésben.
2. Egy tűzálló tálba helyezem az oldalasokat, megszórom a durvára vágott fokhagsmával, 1 dl vizet öntök alájuk és lefedem alufóliával. Vagy ha gyorsan nagyon omlós eredményt szeretnénk elérni, akkor elő a sütőzacskókkal. 
3. Kb. 60 percig lefedve sütjük, majd levesszük a fóliát és további 15-15 percig vár még a hús mindkét oldalára.


Hozzávalók a körethez (derchez):
50 dkg megpucolt burgonya
1 tk. bors
1 db közepes vöröshagyma 
2 ek. sertészsír
víz
só ízlés szerint




1. A burgonyát megpucolom, felkarikázom és sós vízben puhára főzöm.
2. Közben a vöröshagymát apró kockára vágom és a zsíron üvegesre (puhára) vagy ízlés szerint egy kicsit aranybarnára pirítom. Félreteszem. 
3. A burgonya ha megfőtt, akkor leöntöm róla a vizet, összetöröm és hozzáöntöm a hagymát a zsírral együtt. 
4. Sózom és borsozom, majd tálalom. :-) 


Jó étvágyat kívánok!



Nyomtasd ki a receptet!


Népszerű bejegyzések