VI. recept Crepes fines sucrées - Világos tészta Crépes Suzettehez



Már nagyon várom a hamarosan magyarul is megjelenő Julia Child Életem Franciaországban című könyvét. Sajnos a nagy könyvesboltok megvezetik az embert a kiadás dátumát illetően, így felvettem a kiadóval a kapcsolatot és tájékoztattak, hogy tavasszal kerül a piacra a könyv. Így előrendeltem a Kelly Könyváruházban (megjegyzem olcsóbban, mint a bolti ár). Majd néhány idézetet is beszúrok a blogba belőle, hogy ha már végre a kezemben tarthatom.

De most nézzük a desszertet. Egy kis technikai elakadás miatt most teszem közszemlére a receptet! Egy alapreceptet olvashattok a híres narancsos Crépes Suzettehez vagy éppen bármelyik finomsághoz.
Alapjában véve egy palacsinta egy csipet alkohollal. Igen ízletes és gyorsan elkészíthető. Bármilyen alkalomra, bármilyen töltelékkel.

A crépsnek olyan vékonynak és puhának kell lenni, amennyire csak lehet. Számtalan módon lehet elkészíteni, megtölteni. Némelyik recept csak tojássárgáját használ, némelyik pedig egész tojást, némelyik speciális krémet vagy tejet. A vékonyabb tésztához a következő receptet készítjük el. Mindenképpen 2 órát pihentessétek, mielőtt sütni kezdenétek.


Hozzávalók 10-12 db 15 cm-es vagy 16-18 db 10-12 cm-es tésztához való mennyiséghez:

1,8 dl tej
1,8 dl víz
3 db tojássárgája
1 ek. cukor
3 ek. narancs likőr vagy rum vagy brandy
19 dkg liszt
5 ek. olvasztott vaj
Turmixgép
Serpenyő 
Spatula

Tegyél minden hozzávalót a turmixgépbe, fedd le és 1 percig maximum fokozaton keverd össze. Ha egy kis liszt ragad az oldalára akkor kapard le és további 3 percig kevertesd össze a géppel. Végül fedd le és tedd hűtőbe minimum 2 órára vagy egy éjszakára. 


Ha nincs otthon turmixgéped akkor a következő módon járj el Julia Child szerint: A tojássárgákat dolgozd el a liszttel, cukorral és szinte cseppenként adagold a folyékony hozzávalókat. Simára keverd a hozzávalókat. 

Egy kis olvasztott vajjal vagy olajjal megkent serpenyőben süssük meg. Ha tudjuk, akkor a kezünkkel fordítsuk meg. Én pár éve már a dobálós-riszálós megoldást gyakorlom:-) Így a forgatás mondhatni ment. A másik észrevételem, hogy nem kell feltétlenül palacsintasütőben kotyvasztani. Ez nem lehet kizáró ok.

Mindezt nézzük meg Julia Child tálalásában a The French Chef sorozatának egyik részeként. A 29 perces szösszenetet érdemes végignézni, mert nagyon sok hasznos - mellékesnek tűnő, de mégsem az- megoszt a nézőkkel.

Szándékosan egy alapreceptet készítettem el. A nagy francia palacsintás rész végén ott van egy kis kiegészítés További töltelékek crepeshez címmel. Nézzük ezeket: 

Itt van néhány ötlet arra, hogy mivel tölthetnénk meg a crepeseket.
  • Friss gyümölcsök
- Például epret, málnát vagy szeletelt banánt egy tálba teszünk, majd porcukorral megszórjuk, meggypálinkával (Kirsch), narancslikőrrel vagy konyakkal meglocsoljuk, összekeverjük és egy órán át pihentetjük.  Ezután betölthetjük a crepest.
  • Édes gyümölcsök
- Almát meghámozom, felszeletelem, kevés vajon megfuttatom, cukrot szórok rá és egy csipet fahéjat is szórok rá. Majd az egészet beletöltöm az édességbe. (Én 1/2 almát, 1/2 ek. cukrot, 1/2 kk. fahéjat és kb. 2 dkg vajat (margarinnal helyettesíthető) használtam).

- Körét meghámozom, cukros-vörösboros szirupban összemelegítem és zúzott macarónnal megszórom.

- Barackot vagy szilvát cukros szirupban összefőzünk egy kicsit

- Ananász - megpucolva, összekockázva cukorszirupban 5 percig főzzük, majd lecsepegtetjük és betöltjük a francia palacsintát. 

  • Lekvárok, dzsemek, zselék
-  A legegyszerűbb töltelékek és díszítésre alkalmas kiegészítők. Alkohollal flambírozva még egyedibb lesz a desszert, de csak óvatosan
Saját tapasztalat: Aki szereti a palacsintát, nem fog mellé ezzel a desszerttel. Én az almás-fahéjas változattal töltöttem meg. Nagyon, de nagyon finom volt. El ne felejtsem, rumot használtam a tésztához. Egy kicsit érződik rajta sütés után, de pont annyira, hogy pikánssá tegye. Nagyszerű összhang, friss ízek!
Végül egy kép ismét a Pinterestről. Igazi már-már Julia Childéknál tradicionálisnak mondható Valentin napi fotó. 

Imádom, ahogyan őszintén szeretik egymást! Két örök szerelmes kamasz, akár mint mi! Ma a menüt lezárom:-) Valóban pénztárca kímélő, ámde különleges falatokról beszélhetünk. Köszönjük Julia Child! 


                           Bon Appétít :-)

 

Népszerű bejegyzések