Diós-almás szélforgók


Már megismerhettetek egy picit így az internet szövevényes hálóján, így tudjátok élek-halok a régi ízekért. Akár egy kicsit újragondolva. A Mamám hájas tésztája nekem szent és megőrizendő tradíció. Vörösborral is kidolgoztam már a tésztát, meg kell hagyni nagyon szuper lett a végeredmény. Egy kicsi színt vittem az életbe :-) De erről egy picit később lesz szó.

Az alapreceptet itt találjátok részletesen képekkel megtűzdelve: http://boldogkukta.blogspot.com/2012/02/hajas-teszta-alaprecept.html

Ismételten a töltelékkel és a formával variáltam. Egy édesség vár rátok! Természetesen más tésztával is elkészíthető, de szeretném bemutatni a  sokoldalúságát és felhasználhatóságát ennek a süteménynek.

A diós-almás szélforgók hozzávalói 20 db-hoz:

  • negyed adag kész hájas tészta
  • 2 db nagy alma (savanykás ízű, például Idared)
  • 10 dkg dió
  • 1 ek. cukor
  • 1 kk. fahéj
  • 2 ek. citromlé 
  • 2 tojássárgája megkenéshez
  • liszt a tészta nyújtásához
1. Az almákat megpucolom, kimagozom és lereszelem egy nagy lyukú reszelőn. Meglocsoljuk 2 evőkanálnyi citrom levével.

2. A diót ledaráljuk vagy éppen már darált állapotban vásároljuk meg. Bekeverjük a cukorral és a fahájjal, majd végül az almával összedolgozzuk. 

3. A kész hájast lisztezett deszkán, maximum 0,5 cm vastagságúra nyújtom ki. Felvágom kb. 7*7 cm-es négyzetekre vagy éppen tetszőleges nagyságúakra. Mindenki maga ízlése szerint változtathat. Itt most nem lényeg, hogy nagyon leveles legyen a tészta.

4. Tiszta tepsire rakom a négyzeteket és a négy sarkánál ferdén bevágom a tésztát. Nem teljesen, csak úgy 2-3 cm mélyen. A közepére egy púpozott teáskanál tölteléket rakok és behajtom a következő módon a vágások mentén a tésztát:

5. A tojássárgákat felvertem (viszonyítás miatt megjegyzem, nem voltak valami nagy tojások) és megkenem a forgókat! 

6. Forró sütőbe teszem körülbelül 20 percre a sütiket és voilá a fenti finomságokat már falatozhatjuk is. 

Szép napot kívánok Nektek! 



Népszerű bejegyzések