Fűszeres kedd - Medvehagyma



Tudom, hogy a szezonális finomságokkal készült receptek garmadáját olvashatjátok, de most egy kicsit más szemszögből vizsgáljuk meg a medvehagymát a fűszeres kedd keretein belül.

SZÁRMAZÁSA: A medvehagyma vadon Európa és Észak-Ázsia nyirkos, humuszban gazdag , árnyékos lomberdeiben és ligeteiben fordul elő. Hazánkban főleg a dunántúli bükkösökben, gyertyános-tölgyesekben lelhető fel.
 
LEÍRÁSA: 
Hagymafélék családjába tartozik. Erdei vagy vadfokhagyma néven is ismert, de cigányhagymának is nevezi a népnyelv. Frissen gyűjtött leveleit használjuk fel számtalan változatban! Márciusban kel életre a növény. Egészen májusig gyűjthetjük, június találhatjuk meg a természetben, de ekkor már a termések beérnek és a lándzsa alakú levelek elszáradnak. Fehér virágot hoz. 20-50 cm magasra megnőhet egy-egy növény. Kén-, mangán-, vas- és magnéziumtartalmú leveleinek alakja hasonlít a gyöngyvirágéra. A kéntartalmú anyagok a növény leveleinek gyűjtése vagy összeaprítása során felszabadulnak, és adják a növény fokhagymára hasonlító jellegzetes illatát. Németországban, főleg a Fekete-erdőben és Svájc német ajkú területein használják.
FIGYELEM: Ha magunk gyűjtjük tavasszal, akkor ne tévesszük össze a mérgező gyöngyvirág levelével. Legkönnyebben úgy állapíthatjuk meg, hogy mivel van dolgunk, hogy a levelet kicsit megtépjük, vagy megdörzsöljük és fokhagyma illatúnak kell lennie.
 
ÉRDEKESSÉG:
A medvehagyma a germánoknak köszönheti a nevét. Azt gondolták, hogy a medve képes erejét és termékenységét bizonyos növényeknek átadni. Az ember ezen erők birtokába juthat, ha fogyaszt ezekből a növényekből. A téli ínséges idők után a friss medvehagyma levelei a vitaminhiányt küszöbölték ki.

AROMA:
Kicsit kénes illatú, aromája frissen a legintenzívebb. A fokhagymára hasonlít!  
 
GYÓGYÁSZAT:
A középkorban a friss leveleket főleg a szervezet salaktalanítására és erősítésére használták. Ma már ismert tény, hogy kéntartalmú hatóanyagai baktérium- és gombaölő hatásúak. Fokozza a szervezet vérellátását és a keringést is. Vérzékenyeknek nem ajánlott, mert vérhígító hatású!
 
BESZERZÉS ÉS TÁROLÁS:
Márciustól májusig frissen kínálják a piacokon vagy éppen frissen gyűjthetjük be az erdőben. Egy pohár vízbe állítva és a hűtőbe rakva egy hétig is eláll. Szárított változatát kimondottan fűszerekre specializálódott helyen vásárolhatjuk meg. Légmentesen elzárva, sötét helyen hónapokig tárolhatjuk. Ekkor már nem olyan intenzív az íze. Jégkockatartóba aprítva, vízzel felöntve is tárolhatjuk.

KONYHAI FELHASZNÁLÁS:
Leveleit felaprítva különféle krémekbe, túróba, joghurtba, vajba keverhetjük. Vékonyra szelve tavaszi salátákhoz is adhatjuk. Ne főzzük együtt egy-egy étellel, mert jelentősen veszít az aromájából a főzés végére.

Legyen nagyon szép napotok! 


Szöveg forrása: a Kis Fűszerlexikon

Népszerű bejegyzések