Kandírozott ibolya - Sissi kedvence Ausztriából



Meg fogtok lepődni azon a kis történeten, amit most megosztok Veletek a kandírozott ibolyával kapcsolatban. Nem új hóbort a virágcsemege, hanem komoly történelmi és mondabeli háttere van a különlegességnek.  A házunk előtt és a szőlőtőkék között annyi ibolya van, hogy Dunát lehet velük rekeszteni. Innen jött a merész ötlet :-)

Először a mesével kezdeném, majd utána pedig az elkészítés rejtelmeit is megosztom Veletek! 

Kép forrása: www.demel.com

ÉRDEKESSÉG: 
Gondoltátok volna, hogy Sissi, vagyis Erzsébet királynénk egyik szeretett csemegéje volt a kandírozott ibolya? Továbbá az ibolya sörbet volta a másik gyengéje (ma is kapható) a Kaiser und König udvari cukrászatban, vagyis a 225 éves Demelben. A királyné nem maga vásárolta ám a Kohlmarkton, hanem kimondottan Demel Úr finomságait kérette a Hofburgba.  
Sissi 175. születésnapja alkalmából sok-sok érdekességgel látják el a Bécsbe látogatókat az idén.  Tudjátok mi a legszebb az egészben, hogy ma is kapható Ausztriában a Demel Cukrászdában és a webshopjában is, korhű kiszerelésben.  80 grammnyi édes élvezet  16,8 EUR-ért. Lásd itt: http://www.demel.at/shop/product_info.php/products_id/15
 Német nyelvterületen a 13. házassági évfordulót „ibolya-lakodalomnak” (Valchenhochzeit) is nevezik. Minderről még a nagy Goethe is írt egy verset.

Egy korábbi bejegyzésemben megígértem Nektek, hogy leírom a tapasztalataimat a kandírozott ibolyával kapcsolatban. Sok-sok pozitív oldala van az ismeretlen és ismerős háziasszonyokkal való beszélgetésnek. Az egyik receptes csoportban érdeklődtem ibolya ügyben és láss csodát... Annyi kedves Hölgy sietett gyorsan az információval a segítségemre, hogy csak ámultam és bámultam. Utólag itt is köszönöm Nekik! Az elkészítés nagyon egyszerű és amilyen egyszerű az egész úgy el is lehet ám rontani könnyen a szárítási folyamattal :-) Nekem ez is sikerült :-) De nézzük a lépéseket:
  • Friss, mosás nélküli ibolya szárral együtt megbízható helyről
  • 1 tojásfehérje
  • porcukor vagy vaníliás porcukor ( 2 ek. elegendő bőven)

Elárulom, hogy az első adagot vízben tartottam egy éjszakán át a hűtőben. Katasztrófa lett a végeredmény. Vagyis az ibolya szép maradt, de kandírozni valami szörnyű volt.

A száraz, megbízható helyről beszerzett ibolyát egy kicsit felvert tojásfehérjében megforgattam a szár segítségével, majd porcukorba hempergettem. Végül a szárakat lecsippentettem és én napon szárítottam a virágokat. 
Most igazi idénye van ezeknek a gyönyörűséges növényeknek. Megéri elkészíteni. 

Tapasztalat: A sütőben való szárítással óvatosan kell bánni, mivel hiába volt a legalacsonyabb fokozaton a sütő, szinte teljesen megsültek a virágok. A kuka lett a sorsuk:-) Van ilyen! Szóval, ha sütőben szárítanátok legyen nagyon alacsony fokozaton vagy melegítsétek fel és elzárva rakjátok be a virágokat, hogy a sütővel együtt csökkenjen a benti hőmérséklet. 
Üvegbe zárva nem olyan erős az illata, de mégis mennyei. A tapasztalatok szerint hosszú hónapokig eltartható a kandírozott ibolya. Nekem még erre a személyes tapasztalatra várnom kell egy kicsit:-)

A végeredményt pedig már láthattátok a hájas koszorúval kapcsolatban a következő linken: http://boldogkukta.blogspot.com/2012/04/hajas-koszoru-narancsos-feherboros.html.

Néhány információt megosztok Veletek az ibolyáról:

NEVEI: lila ibolya, violetta, vénuszvirág 

SZÁRMAZÁSA:  A virág Európában és Ázsiában őshonos, de Észak-Amerikában is rábukkanhatunk. Vadon bükkösökben, gyertyános-tölgyesekben, sziklaerdőkben található meg.

LEÍRÁSA: Ibolyafélék családjába tartozik és március és május között hoz virágot a növény. 

GYÓGYÁSZAT: Leforrázva enyhe hashajtó. Köhögés, álmatlanság, fejfájás elleni teák alkotója, de idegnyugtatóként, köptetőként, izzasztószerként is használják.

AROMA: Édes-különleges ízű. 

KONYHAI FELHASZNÁLÁS: Salátákba, gyümölcssalátákba, torták, édességek díszétésére kiváló akár nyersen, akár kandírozva. Limonádét, frissítő italokat vagy akár könnyedebb, gyümölcsös koktélokat tehetünk izgalmasabbá beledobott ibolyával. Ahogy a rózsaszirmokat, ezt is jégkockába vagy zselébe zárhatjuk.

ÉRDEKESSÉG: Virágából az egyik legdrágább illóolajat vonják ki. 

Édesen virágos napot kívánok Nektek :-)




Népszerű bejegyzések