Volt egyszer egy céklás tészta
Már korábban is láthattatok partizánkodásaimat száraz tészta ügyben a blogon. Hozzátartozik ez a momentum az én vidéki-városi konyhámhoz. Most egy újabbal különlegességgel gyarapítom a sort. Ez a céklás tészta. A színe és az íze utánozhatatlan.
Hozzávalók 2 személyre:
20 dkg liszt
1 egész tojás
20 dkg cékla (egészben)
hideg víz
1. A lisztet egy edénybe szitálom. Én teljesen változó, hogy milyen lisztből készítek tésztát. Vitathatatlan, hogy a '00'-ás a igazi, de én éppen otthon lévőből is bátran nekilátok egy-egy tészta meggyúrásához!
2. A céklát becsomagolom egy alufóliába és körülbelül 30 perc alatt forró sütőben puhára sütöm.
3. Ezután a céklát meghámozom és a puha belsejét kissé összedarabolva turmixgéppel pépesítem.
4. A lisztbe egy kis mélyedést készítek és ide felütöm a tojást, majd a céklapürét is hozzáadom. A fotón egy kisebb adag elkészítését láthatjátok most, de a lényeg ugyanaz.
5. Ezután már csak annyi feladatom van, hogy a tésztát összegyúrjam. Ha túl száraz lenne, akkor a hideg vizet kicsi adagonként hozzáöntöm és tovább dolgozom a keveréket! Szép ruganyosnak kell lennie a végeredménynek!
A tésztát belisztezve, egy edénnyel letakarva, szobahőmérsékleten kb. 1 órán át pihentetem, hogy szépen kisimuljon.
6. Következő lépésben már csak el kell döntenünk, hogy milyen formát szeretnénk megálmodni a tésztából és aszerint lisztezve géppel vagy éppen kézzel deszkán elkészíthetjük.
7. Vagy azonnal kifőzzük vagy én egy nagy abroszon legalább 1-2 éjszakán keresztül teljesen megszárítom. Üvegbe rakva egy hónapig, de tovább is eláll ez a fajta tészta.
7. Vagy azonnal kifőzzük vagy én egy nagy abroszon legalább 1-2 éjszakán keresztül teljesen megszárítom. Üvegbe rakva egy hónapig, de tovább is eláll ez a fajta tészta.
Már többféle ízesített tésztával sikerült komolyabb barátságot kötnöm. Szépen sorjában megismertetlek majd benneteket is ezekkel a szépségekkel.
Sok háziasszony nehezen lát hozzá a tésztagyúráshoz, pedig nem igényel túl nagy tudást! El sem hiszitek, hogy egy frissen gyúrt és főzött tészta mennyivel másabb, mint egy átlagos bolti tészta. A céklás tésztából tökéletes különlegességet lehet készíteni. Akár egy-egy vendéglátás alkalmával lenyűgözhetjük vendégeinket. Tejszínes-almás-csirkés tésztaként tálalva mennyei lakoma lehet mindenki számára!
Legyen szép napotok!