Julia Child, 12. recept - Soupe au istou - Pistuo leves

 (Provancei zöldségleves fokhagymával, bazsalikommal és zöldfűszerekkel)

Most nézzétek el nekem, hogy nem láttok csúcs tálalást és a fények sem jók, de idővel cserélni fogom a fotókat, mert kedves vendég nálunk ez a fogás. Természetesen a reggeli után az ebédre koncentrálok most. Első lépés egy finom leves lesz.

Julia Child így ír a könyvében erről a fogásról: A Mediterráneumban kora nyáron van szezonja a pistou levesnek, amikor fruss bazsalikom, friss fehér bab és szél "mange-tout" babok mind hirtelen nagy mennyiségben kaphatóak. Ilyenkor a piaci asszonyok kiabálásától hangosak az utcák:  "Mesdanes, failes le bon piste, failes le pistuo". (A könyvben ezek a sorok állnak:-)) Francia tudással rendelkezők előnyben! Az én konyha franciámmal nem állnék neki :-)

Maga a pistuo, mint az olasz pesta egy szósz, amely fokhagymából, bazsalikomból, paradicsomból és sajtból készül. Ez ugyanúgy passzol spagettihez, mint a gazdag zöldségleveshez. Szerencsére ez a leves nem korlátozódik csak nyárra és a friss zöldségekre. Használhatsz barna babot, vese babot, friss vagy fagyasztott zöldbabot és illatos szárított bazsalikomot is. A többi zöldség lehet szezonális. Adhatunk hozzá zöldbabot, kockára vágott cukkinit és zöld vagy piros paprikát is. 

Hozzávalók 6-8 személyre:

Kb. 3,5 l víz
45 dkg: felkockázott sárgarépa, burgonya, felkarikázott póré hagyma/ vöröshagyma
1 ek. só
45 dkg friss fehér bab vagy helyettesíthető vesebabbal

Forrald fel a vizet a zöldségekkel, sóval együtt lassú tűzön egy kb. 7 literes edényben kb. 40 perc alatt vagy kuktában kb. 15-20 perc alatt. Helyes fűszerezést! 

45 dkg felvágott zöldbab vagy fagyasztott zöldbab
45 dkg konzerv vagy barna bab
Kb. 7-8 dkg törött spagetti vagy vermicelli
1 szelet fehér kenyér vagy morzsa
1/8 tk. bors
1 csipet sáfrány

20 perccel tálalás előtt a adjuk hozzá a zöldségeket, morzsát és a tésztát a leveshez, ha nem azonnal fogyasztjuk. Így a frissességüket meg fogják őrizni és  nem ázik el a tészta sem. Főzd lassú tűzön kb. 15 percig vagy addig, amíg a zöldbab át nem fő. Fűszerezd! 

4 gerezd zúzott fokhagyma
6 ek. friss paradicsompüré v. 4 ek. paradicsom paszta
kb. 5 dkg felaprított bazsalikom vagy 11/2 szárított bazsalikom
1 dkg reszelt parmezán
0,5-1 dl olívaolaj

Készítsük el a következő pistout, amíg a leves fő. Tedd a fokhagymát, paradicsompürét vagy pasztát, bazsalikomot és a sajtot egy leveses tálba, majd kezd el keverni egy fakanállal. Cseppről-cseppre adjuk hozzá az olívaolajat. Amikor a leves tálalásra kész, tegyünk kb. 2 dl levest a pistoura. Keverjük el, majd öntsük rá a maradék levest. Tálaljuk friss, meleg francia kenyérrel vagy erősen pirított kenyérrel és olívaolajjal! 

Saját vélemény:
Én cukkinit és paradicsomot is adtam hozzá. Megéri! Sáfrányban szűkölködöm jelen pillanatban, de nem történt katasztrófa, hogy elmaradt. Viszont a parmezánnal nem szabad spórolni. Bele kell tenni, mert ez adja meg az igazán finom ízét a sok-sok mennyei zöldség mellett. Ez a leves már magában nagyon laktató. Érdemes kipróbálni. Ha nincs kéznél olyan sokféle bab, akkor elegendő fehér babot és zöldet használni. Ha konzerv babbal dolgozunk, akkor azt mindenképpen tálalás előtt keverjük bele. 
Fakanálra fel:-)

Fantasztikus nő volt Julia Child, eddig is tudtam. Ez a kép olyan jól jelképezi mérhetetlen nagy életkedvét!

Kép forrása: www.pinterest.com

Bon Appétít :-)








Nyomtasd ki a bejegyzést!


Népszerű bejegyzések