Julia Child 13. és 14. recept - Boros pác sertéshúshoz és fokhagymás krumplipüré- MARINADE AU VIN & PURÉE DE POMMES DE TERRE Á L' AIL


Nézzük, mi finomat ettünk ma? Bárki könnyen elkészítheti otthon a húst is és a fokhagymás krumplipürét is. Meg is jegyeztem Fecómnak, hogy valamit tudott ez a nőszemély:-) Bocsánat, ha tiszteletlennek tűnnék, de valóban isteni volt a mai ebéd. Még vicceltem is Fecómmal, hogy francia cégnél már csak francia menüt falatozik az ember :-) Mivel ez készült a munkahelyi esti vacsorára is. 
 Nem szaporítanám a szót, nézzük a mennyei recepteket. 

A sertéshús készítéséhez több pácot is találtam, de most ez nyerte el a tetszésemet. Legyen szó nagyobb darab húsról, vagy éppen szeletekről egy-egy érdekes ízesítés különlegessé teszi a sütés előtt bepácolt sertéshúsokat. Ez nem feltétlenül lényeges lépés, de eredményesnek fogod találni, mert a hideg pácolással általában sokkal jobb a végeredmény. Használhatsz egyszerű sóból, borsból, fűszerekből álló száraz keveréket, vagy folyékony pácot, amely citromléből, borból vagy ecetből friss fűszerekkel és aromás zöldségekkel készül. Mindig rozsdamentes edényben pácolj: porcelán, pyrex vagy éppen zománcozott edények. 


Kötelező idő  

(Ha a húst lehűtjük (hűtőbe tesszük), a következők a kötelező minimum pácolási idők számoljunk!)

Oldalas vagy steak (karaj és szeletelt húsok) - minimum 2 óra, de jobb a 6-12 óra
Szűzpecsenye vagy tarja- minimum 6, de inkább 24 óra ajánlott
Friss sonka- minimum 2 nap, de 4-5 nap a legkedvezőbb

Ezt a pácot elkészíthetjük oldalashoz, steakhez, tarjához, de általában friss sonkához is ajánlott. Ez a pác jó vastagabb húsokhoz a 2-4 napos pácolásokhoz. Hasonló jelleget kölcsönöz a húsnak, mint ha vaddisznót ennénk. 

Megjegyzés: Ha a sertést több, mint 3 napig pácoljuk, akkor a hagymát, fokhagymát, répát nagyon lassú tűzön kicsit főzzük meg, mielőtt elkezdenénk a sütést. 

Kb. 1,35 dkg sertéshúshoz számoljuk ezt a mennyiséget

1 ek. só
2,2 dl száraz fehérbor vagy 1,5 dl száraz, fehér vermut
1 dl fehérborecet
4 ek. olívalolaj
3 gerezd negyedelt fokhagyma
11 dkg vékonyra szeletelt sárgarépa
11 dkg vékonyra szeletelt vöröshagyma
1/2 tk. szemesbors
2 babérlevél
1 tk. kakukkfű
Opcionális: 1/4 tk. bazsalikom vagy tárkony, zsálya, menta, 5 szem koriander

Sózd meg a sertéshúst! Az összes többi hozzávalót egy tálban keverd össze. A tálban forgasd meg a húsokat és a hús fajtájától függően tegyétek a hűtőbe pihentetni. Sütés előtt vegyétek ki a pácból, csepegtessétek le és szárítsátok meg papírtörlővel. 

1 óra sütés kellett az én csontos karajaimnak. Én a pácot is hozzáadtam és így sütöttem közepes lángon kétszer fordítva.
 
Fokhagymás krumplipüré 
 Így ír Julia Child erről az ételről: Két fej foghagyma horribilis költségnek tűnik mielőtt ezt a receptet elkészítenéd. De ha kipróbálod, akkor sajnálni fogod eddig nem tetted. A hosszú ideig főzött fokhagyma elveszti erős ízét, csak kellemes ízt ad!  A fokhagymás burgonyapüré passzol a sült bárányhoz, sertéshez, libához vagy éppen kolbászhoz. Mindkettőt, a fokhagymás szószt és a burgonyapürét az utolsó pillanatban kell összekeverni. Az elkészült püré elveszti kellemes állagát, ha sokáig melegítjük vagy ha újramelegítjük pihentetés után. Azonnal fogyasztandó! 

2 fej, körülbelül 30 gerezd fokhagyma
víz 

A fokhagymát szétszedjük gerezdekre. Két percre forró vízbe dobjuk, majd kivesszük és gyorsan megpucoljuk. 

Kb. 1 literes serpenyő
4 ek. vaj
2 ek. liszt
2,2 dl forró tej
1/4 tk. só
csipet bors
fakanál
turmixgép (botmixer)

Lassú tűzön pároljuk egy kicsit lefedett serpenyőben vajon a fokhagymákat. Ne barnuljanak meg, kb. 20 perc szükséges ehhez.
Keverd el a lisztet a vajjal alacsony láng felett. Vigyázz barnuljon meg! Majd add hozzá a tejet és fűszerezd ízlésed szerint! A sűrű szószhoz add hozzá a megpuhult fokhagymát és turmixold össze.
kb. 1,2 kg főzni való burgonya
4 ek. olvasztott vaj
só és fehér bors
3-4 ek. krémes tejföl
4 ek. aprított petrezselyemzöld
egy meleg, vékonyan kivajazott tál  

Pucold meg a krumplit, negyedelt fel és sós vízben főzd puhára. 
Ha kész, öntsd le róla a sós vizet és krumplitörővel pürésítsd.
Sózd, borsozd.

Röviddel a tálalás előtt add hozzá a fokhagymás szószt, az olvasztott vajat és a legvégén az aprított petrezselymet is add hozzá. 


Saját véleményem: 
A hús puha és omlós lett egy órányi sütés után. Köszönhető természetesen a borecetnek is, de száraz fehérbor is megtette hatását. Én ráöntöttem a pácot, így sülés után akár még egy jó kis szószt is lehet kreálni. Amikor kinyitottam a sütőt igaz majdnem beájultam a tömény alkohol-borecet párától, de megérte :-)) Nekem nagyon tetszett a hús, mivel nem egy átlagos fűszerezéssel bolondította meg az ízét ez a pác. A fokhagymás burgonyapüré nálam mindent vitt. Számomra  
mennyei csemege. Csak úgy magában is el tudnám lopkodni falatonként. Azt hiszem még van is a konyhában belőle. Meg is nézem :-))

 Egy újabb fotót osztok meg Veletek Julia Childról. Kár, hogy én már személyesen nem találkozhatok vele, de mindenképpen elvarázsolt optimizmusa, mindig mosolygós megjelenése. Ha valaki igazi egyéniség és lelki téren is minden rendben van nála, akkor nem kell címlapról leugrott csini lánynak lennie ahhoz, hogy ha ránéz az ember, azt mondja: Ez igen, egy igazi helyes, boldogságtól ragyogó nő!
A kép forrása: www.pinterest.com
  Bon Appétít!







Népszerű bejegyzések