Julia Child 17. recept - Főtt spárga hidegen vagy melegen (Asperges Au Naturel)


Mivel tegnap sikerült szert tennem spárgára és finom házi vajra, úgy gondoltam, hogy egy nagyon ízletes  és egyszerű alapreceptet mindenképpen meg kell osztanom Veletek. Önálló fogásként tálalja Julia Child, de én inkább előétel vagy köret formában jobban el tudnám képzelni. De ki-ki a saját ízlése szerint dönthet! 
Sokféle változat kering ebből is az interneten, de én most a Julia Child által ajánlott elkészítést mutatom be Nektek. 


Hozzávalók:

  • egy nagy serpenyő vagy ovális lábas
  • 5-6 liter lobogó/forró víz
  • 4-6 csomag előkészített spárga
  • 1,5 tk. só literenként






6-8 db spárgát kell számolni fejenként. A francia módszert követve a spárgát meghámozzuk, egy csokorba kötjük, egy nagy edény sós vízben addig főzzük, míg puha nem lesz. Majd rögtön megszárítjuk. A meghámozott spárga jóval gyorsabban fő meg. Mindegy, hogy hámozott, nem hámozott, vajban párolt vagy főzött spárgáról beszélünk, mindig a legfrissebbet és a legszebbet válasszuk! 

Hámozáskor figyeljünk arra, hogy a végétől visszafelé hagyjunk kb. 2 cm-t hámozatlanul és nagyon-nagyon vékonyan távolítsuk el a külső réteget! Ennyi az általános tanács. Most nézzük a recepthez mellékelt útmutatót. 



A serpenyőnek/lábasnak olyan szélesnek kell lenni, hogy vízszintesen elférjenek benne a spárgák. Fektesd bele a lobogó, sós vízbe a fent elkészített köteget. Ha újra felforr a víz, akkor fedd be az edényt és 12-15 percig főzd a zöldségeket! Akkor jó a spárga, ha a végéből könnyen tudunk vágni egy darabot.  
  • tálalóedény fehér szalvétával bélelve (felszívja a nedvességet)
Amilyen hamar puha lesz a spárga, rögtön vedd ki a vízből a kötegeket két villával. Csepegtesd le néhány perc alatt a spárgákat, majd tedd bele az edénybe és vágd el a kötegek összekötözését. 

Ha nem tálalod a spárgát rögtön, akkor tartsd melegen 20-30 percig egy szalvétával lefedve. Helyezd a tálaló edényt a forró főzővíz fölé a spárgákkal együtt. A zöldség veszíteni fog egy picit tökéletes állagából, de az ízéből és a színéből nem. 

Különféle szószokkal tálalhatjuk. Én most a híres hollandi mártást ajánlom hozzá! 
3-4 evőkanálnyi mártással kell számolni fejenként (6-8 db spárgánként). Tippként ajánlja Julia Child, hogy a hollandi mártásba keverjünk bele 3-4 ek. pürésített spárgát. 

Saját vélemény: 
Semmi plusz kör, semmi különleges fűszer, csak friss roppanós spárga egy kis hollandi mártással. Egyszerűen tökéletes. Ehhez nincs mit hozzáfűzni:-) 

Most itt a 17. recept vége! A hollandi mártás egy külön bejegyzést érdemel! 
Kép forrása: http://providenceltddesign.com/

Bon Appétít! :-)


Népszerű bejegyzések