Egy csipetnyi Andalúzia I. - Sült tej citrusos keksszel



Szombat óta készülök megosztani a hétvége eseményeit Veletek! Irgum-burgum, hogy eddig nem jutott erre idő :-) De jobb későn, mint soha! Tudjátok nem vagyok egy önző alak, így megosztom Veletek egy-egy részletkéjét recepttel egybekötve a hétvégi kalandozásaimnak.





A legmeghatározóbb élmény az Andalúz örömfőzés volt a Gasztropoliszban Enrique Sánchez spanyol sztárséffel. A spanyol kása receptemet beválasztotta a neves zsűri a legjobbak közé. Az Extenda csapata mindezt megszervezte és mi vendégek pedig jól megfőztük, amit kellett!

Lehet, hogy itthon kevesen hallottatok Enriquéről, de most egy rövid szenet erejéig megosztom Veletek, hogy ki is ez a jó kedélyű séf.






Én azt mondom, hogy nagy ajándékot kaptam a sorstól. Enrique nem először jár már Magyarországon, tartott már mesterkurzust Magyarország legjobb séfjeinek, szerepelt már a TV Paprika műsorában, feltűnt már a Nők Lapjában és jelenleg hazájában 2010 óta a Cómetelo andalúz gasztronómiai műsort vezeti. Ebből meg is nézhettek egy rövid epizódot. Csak egy klikk és indul is a videó.

Enrique Sevillában született és az orvosi pályát hagyta ott, hogy nagy szenvedélyének a gasztronómiának hódolhasson lecserélve az orvosi szakot a vendéglátó szakra. Dolgozott már Olaszországban, az Egyesült Államokban és Spanyolország több részén különféle éttermekben. Érdemes megemlíteni, hogy a Hispanic Magazine által összeállított 5 top USA-ban dolgozó latin chef közé is bekerült. Jelszava: 

„ A főzés egy kép és a hozzávalók pedig a színek” 

Még a főzés előtt volt szerencsém néhány szót váltani séfünkkel és lelkes segítőtársával Daviddal. Fantasztikusan a humoruknál vannak az urak és roppant közvetlenek. Emellett egyáltalán nincsennek elszállva attól, amit elértek az életben. Földön járó, józan emberek, akiket nem részegített meg a siker. Frenetikus kis napot tölthettünk velük!

Most megosztom veletek, hogy miből állt a nap menüje! Tessék felkészülni 6 fogásról és zseniális ízkavalkádról lesz szó! 
 
 

Mivel is mással kezdtük volna a csodálatos "festmény" elkészítését, mint egy egyszerű, de annál finomabb desszerttel. Enrique elmondta Nekünk, hogy ez a desszert általában a ház ajándéka. Mennyire más mentalitás, mint idehaza... Most a tejesen EGYSZERŰ, de annál izgalmasabb receptet megosztom Veletek!

Hozzávalók 2 főre: 

SÜLT TEJ
  • 1/2 l tej
  • 2 db tojás
  • 10 dkg cukor
  • 7,5 dkg kukoricakeményítő (finom kukoricaliszt) 
  • 1 rúd fahéj
  • 1 db narancs
  • 1 db citrom
  • tojás és liszt a bundázáshoz
  • porcukor és őrölt fahéj a végső forgatáshoz
  • olívaolaj a sütéshez
CITRUSOS KEKSZ
  • 5 dkg aprított mandula 
  • 4 dkg olvasztott vaj
  • 5 dkg cukor
  • 1,5 dkg liszt
  • 1 db narancs
  • 1 db citrom
  • Cointreau likőr

1.  5 dl tejet felforralunk a fahéjrúddal és egy fél narancs 
    és citrom héjával. Zsírosabb tejet válasszunk! 

2.  Egy tálban összekeverünk 2 tojást 10 dkg cukorral és 
    7,5 dkg kukoricakeményítővel. 

3. Mikor a tej elkezd forrni, levesszük a tűzről, majd 
    rászűrjük a tojásos keverékre folyamatos 
    kevergetés mellett. 

4. Ez a keverék visszamegy a tűzre és addig főzzük, amíg 
   sűrű szinte puding állagú nem lesz.

5. Egy kb. 20x15 cm-es edény alját befedjük folpackkal.   
    Egy praktika: az edény tetejére ráteszünk a  
    nagyobb darab folpackot és egy  
    papírtörlővel belenyomkodjuk szépen az edénybe. Így nem 
    gyűrődik, nem ragad, nem tapad.  

6.  Végül beleöntjük a fenti tálba, eligazgatjuk és befedjük 
    egy másik folpackkal. A hűtőben minimum egy órát  
    pihentetjük

7.  A megszilárdult tejet egyszerűen kiöntjük egy deszkára, amikor kihűlt, levesszük a folpackokat és felszeleteljük tetszőleges méretűre. Mi a széleket szépen levágtuk (otthon ez nem feltétlenül szükséges) és 12 db kockára szeltük az édességet. 

8. Olívaolajt hevítek egy serpenyőben. Egy csepp tojással ellenőrzöm, hogy elég forró-e. Ha sülve feljön az olaj tetejére a tojás, akkor tökéletes a hőmérséklet. 
9. Lisztbe forgatom a darabkákat, lerázom a felesleget, majd gyorsan a tojásba mártom és az olajban megsütöm. 
Ez a fotó egy jól elkapott pillanat az én szerelmemtől. Enrique mellett tüsténkedtünk az én kedves főzőtársammal Vikivel, a bbanyucikeszitenel.blogspot.hu blog írójával, a millió mennyei édesség mesterével! 

Sok-sok praktikát elsajátíthattunk így és néhány instrukcióval is gazdagodtunk. Enrique rendületlenül segített, kóstolt. Szerintem nem kell nagyobb bók, mint ha egy séf kóstol, majd menne tovább és azzal a lendülettel inkább visszafordul és néhány falatot még csemegézik a főztünkből, mert annyira jó. Na ezen jót mosolyogtunk mindketten Vikivel. 

10. Szép ép aranybarnára sütjük a tejet mindkét oldalán. Ez egy gyors folyamat. Nem kell hosszú időre gondolni. 

11. Egy papírtörlőre tesszük ki először az édességeket, majd ha kicsit meghűl és lecsepeg,akkor fahéjas porcukorba forgatjuk. Már falatozhatjuk is, ha nincs egy lelkes segítőtársunk, mint Enriquének David.


CITRUSOS KEKSZ

Ez kell hozzá! Egyszerűen kihagyhatatlan. Ahogyan Enrique elmondta ezt a vékony kis kekszet még melegen nyújtófára tesszük, akkor meghajol és szép ívelt kekszet kapunk, amellyel fantasztikusan lehet díszíteni egy-egy desszertet. Most már tényleg nem szaporítom a szót! Íme a recept elkészítése.


1. Megolvasztjuk a vajat, majd elkeverjük a cukorral és a liszttel.

2. Hozzáadjuk a fél narancs reszelt héját és egy pici citromhéjat. 

3. Hozzáadunk egy pici facsart narancslevet, egy kiskanál Cointreau likőrt és hagyjuk a masszát 20 percig hűtőben hűlni. 

4. Egy evőkanál hátuljának segítségével kis korongokat maszatolunk egy sütőpapírral kibélelt tepsiben. Akik szkeptikusak lennének és ó mi lesz ebből felkiáltással sikítanak fel, azoknak elmondom, hogy isteni kis roppanós finomság sült ki ebből. 

5. A maszatolt sütikre egy kis aprított mandulát is szórhatunk. 

6. 180°C-on 5-8 perc alatt arany színűre sütjük.



Kimerítő kis bejegyzés született ma, bízom benne, hogy nem bánjátok! Holnap jön a folytatás és egy kis OTP Gourmet is vár rátok képekkel és szavakban! Egy közös fotó így a végére:-)

Legyen szép hétvégétek! 


Népszerű bejegyzések