Egy csipetnyi Andalúzia II. - Sajtos-kolbászos fánkocskák málnás paradicsomkompóttal

 
Ígéretemhez híven folytatom a beszámolót. A Gasztropolisz főzőiskolában tölthettük el ezt a tartalmas délelőttöt. Már második meghatározó megmérettetésem örömfőzésének helyszíne. Nekem a Gasztropolisz nagyon jó ÓMEN :-) Nem véletlen, hogy a kolbászos fánkocskákat választottam második recept megosztásaként Nektek. Roppant különleges és még annál is finomabbak. A legjobban a paradicsomos-málnás kompóttól idegenkedtem és láss csodát. Ma bevásároltam a piacon és holnap elkészítem ezt a fogást az én Fecómnak. Érdemes fakanalat ragadni:-) Először nézzük meg hozzá a receptet. A pontos recept az Extenda fordításának köszönhető. Én néhány olyan praktikával és trükkel kiegészítettem, amit Enrique megosztott velünk!
 
 
FÁNKOK:

A sajtos és kolbászos fánkocskákhoz:
• 15 dkg chorizo (kolbász)
• 40 dkg krémsajt (pl: Philadelphia)
• 15 dkg liszt
• 1 kk. száraz élesztő
• 1 tojás
• víz
• petrezselyem és őrölt kömény
• Extra szűz olívaolaj, só és bors

 
 
 
- Először összekeverjük a lisztet az élesztővel, sózzuk és borsozzuk aztán adagokban hozzáadjuk a vizet folyamatosan kevergetve, amíg megfelelő állaga nem lesz. Palacsinta tésztához kell hasonlítani Hozzáadjuk a tojást, egy csipet köményt. Jól elkeverjük és 15 percig állni hagyjuk szobahőmérsékleten.

- Lehúzzuk a kolbász bőrét és apró kockákra vágjuk. Majd összekeverjük a krémsajttal és egy kis aprított petrezselyemmel. Két kanál segítségével kis fánkocskákat formázunk belőle (itt Enrique evőkanállal végezte a műveletet). 
-Majd rögtön a tésztába mártotta az ízletes kis halmokat és olívaolajban aranybarnára sütünk. Papírtörlőre szedjük, hogy lecsepegjen róla az olaj.

 
MÁLNÁS PARADICSOMKOMPÓT: 
 
Kompót hozzávalói:
• 4 paradicsom
• 7,5 dkg málna
• 1 citrom
• 4 ek. cukor
• 1 ág rozmaring

 
 

 
 
- Egy csillag alakú bevágást ejtünk a paradicsom alján. 20 másodpercre forró vízbe rakjuk, majd lehűtjük jeges vízben. Vagyis balnsírozzuk.  
-Lehúzzuk a héját, feldaraboljuk, majd egy lábasban tűzre tesszük 4 evőkanál cukorral és egy rozmaring ággal együtt. 15 percig közepes lángon főzzük. 
- Ezután lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a málnát, egy-két csepp citromlevet és összekeverjük.
Azonnal tálalható!

 
Helyezkedni tudni kell:-) Folyamatosan fotóztam egész nap. Közel 400 kép készült. Egyszer vehet részt ilyen rendezvényen az ember, ebből adódóan úgy gondoltam, hogy mindent dokumentálni kell. Éppen a frissen kisült fánkocskákat tálalja David. A legelső falat az enyém lett! :-) 

Néhány szó a szervezésről. Az Extenda csapata előtt le a kalappal. Csodálatos nappal örvendeztettek meg bennünket. A szervezés első osztályú volt. Amit sok-sok főzőiskolából hiányolok és itt is jó lett volna, ha nem is enni, de beszélgetni leültünk volna az asztalhoz. Mármint az egész csapat és a séfek. Ilyenkor van egy kis idő kérdezgetni, cseverészni. Olyan igazi mediterrán életérzéssel, lassan, komótosan! De aki akart, az így is, úgy is beszélhetett, kérdezhetett Enriquetől. A szervezők a tartalmas főzés mellett még arra is gondoltak, hogy az érkezésünkkor ne korogjon senki pocakja: sangria, olívabogyók, tortilla, serrano sonka és egyéb ínyencségek közül válogathattunk. Egy kis pillanatkép összevágást is láthattok az alábbiakban.

Számtalan élménnyel lettem gazdagabb. Meglepetés ajándékot is kaptunk és láss csodát még egy dedikált, rajzolt köténykém is lett a végén :-)A családi, nagymama konyháját preferálja Enrique, mint többször is elmondta. Ezekből merít ötletet és ezeket gondolja tovább. Ilyen téren hasonló téglákból építkezünk:-)) Jó alapokkal egy mesés karriert futott be! Egy igazi élmény volt ilyen zseniálisan közvetlen és nagyszerű séffel együtt főzni.  
Köszönöm!

Népszerű bejegyzések