Sajtból van a Hold - sajt készítése otthon

               A képen egyik füstölt sajtunkat láthatjátok!

Ahogyan az utóbbi időben láthattátok egy picit elmaradtam az írogatással, de sok-sok pozitív változás állt be az életünkben. Hála ezért az égieknek! Viszont most újra bele kell rázódnom a mindennapi őrületbe, ezért néha kicsit lassabban kerülnek megjelenítésre azok a bizonyos bejegyzések. Képek gyűlnek szép számmal és írás is kerül lassan melléjük. 

Imádom a tradicionális, saját kézzel készített, otthoni finomságokat, a vidéki életet és a hagyományokat. A szüleim mezőgazdasággal foglalkoznak, így én is ebben nőttem fel és tanultam meg. Elhatároztam, hogy időközönként megismertetlek egy-egy valódi tejből készült produktummal benneteket. Leszámolok a lila tehén sztereotípiával! 


Nézzük a mai első penzumot! A sajt! Ezt a típusú sajtot sokan az indiai panírral/ házi sajttal azonosítják. Nincs benne semmiféle sajtkultúra, egyszerű elkészíteni. A boltokban már drága pénzért 500-600 Ft/ 10-20 dkg áron grill sajtként vásárolhatjuk meg.  Azért ez egy picurit vicces. 
Nézzétek meg szüleim és a legifjabb sajtmester, Zétusom tálalásában az elkészítés folyamatát! 

Hozzávalók 90 dkg - 1 kg sajthoz: 
10 liter házi tehéntej
10 ek. ecet (20 %-os)
1 ek. jódozott, tiszta só


Szóval első körben vegyünk 10 liternyi hűtött, pihentetett tejet. Végy egy extra ügyes és zsenge sajtmestert, aki előkészíti a legnagyobb edényünket és akár az üvegből kiöntve a tejjel is teletölti azt. 


Ezután beizzítjuk/begyújtjuk a tűzhelyünket és feltesszük a tejet melegedni. Figyelni kell a tejet és amikor már a teteje "bőrözni" kezd (ahogy a képen is látjátok, ráncos lesz), akkor fokozottan oda kell már figyelni. Szinte hagyjuk kifutni a tejet az edényből! Ekkor gyorsan elzárjuk a hőforrásunkat. 
Változó, hogy mennyi idő kell hozzá, de  itt nem 1 liter tejről beszélünk, mint amikor "tejcsikaramellát" készítünk! Nekem az egyik kedvencem a fenti itóka volt kicsiként! :-) 

Ezután hozzákeverjük először a 10 kanál sót, majd a 10 ek. ecetet. Egy jó 5 percet hagyjuk pihenni a keveréket. Megvárjuk, hogy "összeugorjon" a tej. 

Ezután veszünk egy textil pelenkát vagy bármilyen más vékonyabb szövet anyagot és elkezdünk sajtot készíteni. Meg lehet oldani egyedül is, de nálunk nagy a család, így könnyebb dolgunk van. Kettő megfogja a textil sarkait, majd a harmadik páciens beleönti a forró két részből összetevődő elegyet. Fent a sűrűbb, darabos tej található, lent pedig a savós rész. 
Tehát beleöntjük a textilbe a még nem szilárd sajtunkat, majd addig mozgatjuk, míg le nem csepeg.
Ekkor belekeverhetünk különféle fűszereket, zúzott fokhagymát... A család nagy kedvence nálunk pl. az olívabogyós sajt!Ölni tudnék érte! :-))) Vagy a füstölt változat, amelyet fent láthattok kezdő fotóként. 


Végül beletesszük egy lyukacsos edénybe/szűrőbe a puha keveréket, majd lepréseljük egy éjszakán át.
Mi erre a mázsához használatos régi súlyt alkalmazzuk előszeretettel. 

Szóval nem is olyan nagy dolog! Lássatok hozzá bátran, ha egy kis házi tej közelébe kerültök! 

Legyen szép estétek! 



Népszerű bejegyzések