Házi ribizliszörp főzés nélkül




Hétvége!!!!:-) Volt… :-( A hétvégi Dél-Alföldön tomboló hőségben jól esett egy kósza pohárkáva a fenti itókából. De, hogy mivel is hűtöttem magam? Nézzétek meg! Hoztam egy könnyen elkészíthető szörpöt Nektek! Ribizlit még látok a zöldségeseknél elég szép mennyiségben, de most nekem mázlim volt. Nem kellett vásárolnom. A hazai termés megdézsmálásával született ez a szörp. Sőt lusta leányzó módjára nem is én készítettem! Maximum lelki asszisztensként funkcionáltam! Vagy éppen küldtem az energiát:-) Nénikém konyhatündérkedésének eredménye. Nénikém örök hála a közkincsért és az átörökített receptért! Egyszerű, nagyszerű és édesen mennyei. Tudjátok mi a legjobb ebben a szörpben? Amikor kinyitom a palackot friss ribizli illat lengi be a levegőt és amikor belekóstolok… mintha milliónyi játékos ribizli szem gurulna le a torkomon. Az elmúlt idők rekkenő hőségében azért óriási előnyt jelent a főzés mellőzése. Ezt a pozitívumot is a recept számlájára írom:-) 

A hétvége mozgalmasan volt millió apró örömteli pillanattal. Unokaöcsibocsom mérhetetlen energiával vetette rá "öreg" tantijára magát (megjegyzem még edzőnek sem rossz). Hogy én mennyit kacagtam... Le-fel cikázás, az új Miele sütő "megszeretgetése" és makói piacozás is a sok-sok program között volt. Apropó piac! Végre egy véletlen folytán találkoztam tündéri Limarával is személyesen! Gyorsan meg is osztott velem pár extra beszerezési helyet!Rövid csacsogás és suhantunk tovább!Bízom benne, hogy mihamarabb nyugodtabb körülmények között eldiskurálunk az élet nagy dolgairól!De nem anekdotázom tovább, íme a recept!   

1 kg ribizli
1 késhegynyi borkősav
1 mokkáskanál szalicil
1 citrom leve
5 dl víz
1 kg cukor

  • Mielőtt valaki tömény sűrű szörpöt képzelne el, akkor gyorsan lelohasztom ez irányú vágyát. Ez egy „vékony”, de annál finomabb kevercs!

  • A megmosott ribizlit megszórom borkősavval és szalicillel, majd összetöröm a gyümölcsöt akár villával, de ennél sokkal jobb a krumplitörő.

  • Felöntöm 5 dl vízzel az egészet és összekeverem.

  • Ezután már csak egy tüll vagy vékony gézszerű anyagra lesz szükségünk és némi türelemre. Beleöntjük a masszát a textilbe, kicsi batyut kötünk és egy nagy, tiszta tál fölé felakasztjuk.

  • Egy éjszakán át hagyjuk lecsepegni a levet. Tilos nyomkodni a kicsi batyut. Magától kell lecsepegnie a gyümölcs levének.

  • Másnap megnézzük mennyi lé csöpögött le és 1 literhez 1 kg cukrot keverünk. Nem melegítjük, csak hidegen addig keverjük a cukrot a lében, amíg fel nem olvad teljesen.

  • Utolsó lépésként sterilizált üvegekbe töltjük a szörpöt és mehet a hűs kamrába.

  • Nem kell elpocsékolni a gyümölcshúst sem,  áttörve főzzünk finom lekvárt belőle.


Tipp: Készítsétek el málnából vagy éppen zamatos sárgabarackból ugyanezekkel a mennyiségekkel a fenti szörpöt.

Ki kapott kedvet egy kis szörpkészítéshez?:-) 

Legyen szép napotok!


Népszerű bejegyzések