Tölött káposzta főző verseny - Békéscsabai Kolbászesztivál


Békéscsaba, 2012. 10. 21. 09:00

Földeákról indultunk útnak, megjegyzem elég ködös időben. De az Alföld pusztáin átvágva mesés reggeli kép tárult elénk. Megéri egy kicsit korábban kelni. A faluban a pékségben már ott várt a friss kenyér, melyet magunkkal vittünk a főzőcskézésre. Igazából a gyors vásárlás után kerekedtünk fel. 

A csillagos ötös módra megszervezett kolbászfesztiválon mint kezdő töltött káposzta főző csapat neveztünk! Fergeteges napban volt részünk, de nem rohannék ennyire előre. Gyorsan megtaláltuk a sportcsarnokot és kis útbaigazítás után leparkoltunk és elkerekedtünk az összes kellékkel. Elárulom, hogy egy kisebb kivitelű bográccsal akartam nekimenni a napnak, de még előző este a szüleim felvilágosítottak, hogy szerintük kicsi lesz az általam kiválasztott bogrács. De sebaj! Otthon több mért közül csemegézhettem és egy tökéletesen nagy alanyra voksoltam. Így már minden a legnagyobb rendben elfért!

Reggel 9-kor nem mi voltunk az első csapat, aki már lelkesen készülődött a helyszínen, de nem is volt baj. Gyors terepfelmérés, regisztráció és máris átvehettük a gázpalackokat, húst, káposztát és az asztalunkat is birtokba vehettük. 
Szinte azonnal munkához láttunk. Három fős csapatként, nagyszülői erősítéssel vágtunk neki az ízekben gazdag napnak. 

Nagyon tetszett az emberek közvetlensége. Általánosságban mondom, ha éppen otthon vagyok a Dél-Alföldön sokkal hamarabb megnyílnak egymásnak az emberek és nem azt nézik, hogy mikor és ki támadja őket hátba. Annyi érdekes és kedves vendéggel csevegtem. Szívemet melengette minden beszélgetés. 

Körülbelül egy órán keresztül készültünk, gyúrtunk, töltöttünk,
ízesítettünk és további 1,5 órán át főztünk. Óriási bográcsba több, mint 50 töltelék került egy kis vargányával, egy csipet paprikával az én Férjem és a saját családi receptünket összemosva. 

A végeredmény megdöbbentett. Szinte szétszedtek bennünket a káposztánkért, melyet illatos vargányával ízesítettünk. A közönség visszajelzése mindennél többet ért nekünk! Ennél nagyobb elismerésre nem is számíthat egy háziasszony! Köszönjük a csapat nevében és utólag is bocsánatot kérek azoktól, akiket nem tudtunk megörvendeztetni már az ízletes étellel! Néhány tölteléket azért hazacsempésztünk a Bátyámnak és a Nagynénémnek. Még kihűlt állapotban is ellenállhatatlanul illatozott a vargánya. 

Csak javasolni tudom, hogy jövőre látogassatok el Ti is Békéscsabára, az ország egyik legigényesebb gasztrofesztiváljára. Mi már biztosan ott leszünk! 



Népszerű bejegyzések