Vargányás töltött káposzta

 Íme a kolbászfesztiválra készült recept első változata. Ez nem a versenyre készített példány, de a recept azonos. Sikerült illatos vargányához jutnom, így egy egyedülálló ételt sikerült megalkotni! 
A gombát még a veresegyházi piacozásom alkalmával sikerült beszerezni. 
Ez az egyetlen gomba, amely fagyasztás során nem szenved károsodást sem állagban, sem pedig zamatban. Így bátran vásároltam belőle. A receptet nyomtatott formában elvihette bárki az asztalunktól, de most így az internet hasábjain is szeretném elárulni Nektek azokat a bizonyos összetevőket! 

Hozzávalók 10 adaghoz
1 kg darált sertéshús
10 db hordóban érlelt, savanyú káposztalevél
10 dkg rizs
50 dkg savanyú apró káposzta
25 dkg füstölt oldalas
10 dkg kolozsvári szalonna
10 dkg vargánya
2 db tojás
zsír az edény kikenéséhez
6 gerezd zúzott fokhagyma
2 tk. majoranna, 2 tk. bors, 2 db babérlevél, 2 tk. só, 4 szem bors
2 ek. őrölt fűszer paprika
Víz

TIPP: Aki nem szereti túlságosan savanyúan a káposztát és a leveleket, hideg víz alatt mossa ki egyszerűen. 
 
A húst összegyúrom a fűszerekkel (kivéve babérlevél és a szemes bors),1 ek. őrölt fűszerpaprika , fokhagymával, tojással, rizzsel és az apróra felkockázott vargányával.
Ezután a megmosott káposztalevelekbe rakom a 10 részre osztott tölteléket és egy edénybe helyezem a következők szerint: oldalas, szalonna, apró káposzta, töltelékek, oldalas, szalonna, apró káposzta, babérlevél, szemes bors, 1 ek. őrölt fűszerpaprika.
Felöntöm annyi vízzel, hogy éppen ellepje az egészet és kb. 1,5 órán keresztül lassú tűzön főzöm. 
 
Lágy kenyérrel és krémes tejföllel tálalom! 
 
Jó étvágyat kívánok!

Népszerű bejegyzések