Vöröshagymás - sajtos kenyér
Hétvégi bevásárlótúrán egy nagyon klassz kenyérbe futottam bele. Vöröshagymás-sajtos csemege. Egy apró cipót sikerült a kosárba csempészni és akkor elhatároztam, hogy ilyet akár én is készítnék otthon. Természetesen vasárnap délre már ki is sült az első saját adagom. Tudom a kenyérsütés nem az én asztalom, de ez egyszerű és őrülten finom!Kezdők is bátran hozzáláthatnak!
Hozzávalók kb. 50 dkg-os kenyérhez:
35 dkg liszt (sima BL55)
2 dl víz
1 tk. cukor
2 kk. só
2 dkg élesztő
10 dkg vöröshagyma
1 ek. zsír
10 dkg sajt (eidami)
Nem kell semmi nagy hókuszpókuszra számítani. A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a sót és félretesszük.
A vöröshagymát megtisztítjuk és nagyon finom, apró darabokra felvágjuk.
Majd egy kanál zsírt melegítünk és ebben megdinszteljük a felvágott hagymát!
Mikor kész a liszthez öntjük a zsírral együtt a dinsztelt zöldséget és hagyjuk kihűlni.
Langyos vízben a cukorral az élesztőt felfuttatjuk és a hagymás liszthez öntjük. Ruganyos tésztát gyúrunk. A liszt minőségétől függően a tökéletes állag elérésért még adhatunk hozzá lisztet vagy éppen vizet. A lényeg, hogy elváljon az edény falától.
Ezután a sajtot kisebb kockákra vágjuk és óvatosan a tésztához keverjük.
Én úgy formáztam meg a kenyeret, hogy a tetején ne legyen sajt, nehogy megégjen, de a belsejében bőséges kis kráterekre leljen az éhes hasú falatozó.
Belerakjuk a tetszőleges formába (lehet szögletes, ovális, kerek) és meleg helyen 30 percet kelesztjük.
Majd forró sütőben kb. 30 perc alatt szép barnára sütjük. Én sütés közben kétszer-háromszor vízzel lespriccelem, hogy ropogós héja legyen a kenyérnek.
Majd amikor kisül, hagyom meghűlni és csak ezután veszem ki a formából.
Finom krémekkel (mint például a zöldborsós sajtkrém vagy egy finom májpástétom) és friss zöldségekkel együtt mennyei reggeli. Körülbelül másfél órányi intervallum van a rajt és a cél között, de a végeredmény bebizonyítja, hogy érdemes volt türelmesnek lennünk.
Jó sütögetést kívánok!
Én úgy formáztam meg a kenyeret, hogy a tetején ne legyen sajt, nehogy megégjen, de a belsejében bőséges kis kráterekre leljen az éhes hasú falatozó.
Belerakjuk a tetszőleges formába (lehet szögletes, ovális, kerek) és meleg helyen 30 percet kelesztjük.
Majd forró sütőben kb. 30 perc alatt szép barnára sütjük. Én sütés közben kétszer-háromszor vízzel lespriccelem, hogy ropogós héja legyen a kenyérnek.
Majd amikor kisül, hagyom meghűlni és csak ezután veszem ki a formából.
Finom krémekkel (mint például a zöldborsós sajtkrém vagy egy finom májpástétom) és friss zöldségekkel együtt mennyei reggeli. Körülbelül másfél órányi intervallum van a rajt és a cél között, de a végeredmény bebizonyítja, hogy érdemes volt türelmesnek lennünk.
Jó sütögetést kívánok!