"Magyar lasagne" - Rakott lecsós - krumplis palacsinta



Reni barátosném egy röpke emailváltásban megemlítette, hogy létezik egy recept, melyet családja nagyon szeret. Olyan összedobálós, egyszerű sváb ihletésű egytálétel. Előkészülni akár már előző nap is lehet és a maradék csirkepaprikást is bátran fel lehet használni. Igazából konkrétumokról nem beszéltünk, csak az irányvonalat mondta el nekem, mivel úgyis mindenki másképpen készíti. Én ezt hoztam ki belőle! Lehet, hogy első látásra macerásnak tűnik, de senkit se rettentsen el! Már előző nap elő lehet készíteni az egyes etapokat és ebéd előtt kb. 30-40 perccell hamarabb csak össze kell rakni mindent.
Hozzávalók egy 20x30 cm-es tepsihez:

Krumplis palacsinta (kb. 15 db)
30 dkg liszt
20 dkg burgonya
3 db tojás
3 dl szódavíz
1 dl tej
olaj/zsír a sütéshez

A burgonyát héjában megfőzzük, majd lereszeljük.
A lisztet kimérjük, majd hozzáütjük a tojásokat, felengedjük tejjel és vízzel és simára keverjük. 
Turmixgéppel vagy botmixerrel csomómentes tésztánk lesz néhány szempillantás alatt. 
Ekkor adjuk hozzá a lereszelt burgonyát a tésztához. Elkeverjük, majd 1 órát a hűtőben pihentetjük.

Csirkepaprikás alap
30 dkg csirkemell
1 kis fej vöröshagyma
1/2. kk. só
1 kk. őrölt bors
1 ek. őrölt paprika
1 liter víz
4 ek. olaj
Ha nincs csirkepaprikás maradékunk, akkor 30 dkg csirkemellet kockázzunk fel kb. 1x1 cm-es kockákra. Egy kis fej vöröshagymát finomra vágjunk fel. 4 ek. olajon a hússal együtt egy kicsit megdinszteljük. Sózzuk, borsozzuk és egy evőkanál őrölt paprikával összekeverjük az egészet és felöntjük vízzel. Puhára főzzük a húsokat és elfőzzük a szaftot.

Lecsó
4 nagy paradicsom
2 db paprika
1 kis fej vöröshagyma
2 dl paradicsomlé
4 ek. étolaj

Végül egy kis lecsót készítünk. Felkarikázzuk a paprikát,vöröshagymát és a paradicsomot. Egy kis olajon megpároljuk mindezt. Úgy, hogy a paradicsom engedje ki a levét rendesen. Végül felöntjük a paradicsomlével.

Ezután jön az összekészítés. Egy tepsit kivajazunk. Majd a pörköltalapot és a lecsót összekeverjük.
A palacsintákra ráosztjuk a keveréket és feltekerjük, majd szép sorban egymásra rétegezzük azokat.
Ha marad még ki a lecsós-pörköltes keverékből akkor szépen ráhalmozzuk.


Tetejére:
3 dl tejföl (20%-os)
1 db tojássárgája
20 dkg sajt (pl. Eidami)
Zárásként tejfölt, tojássárgáját és reszelt sajtot keverünk össze. Végül vastagon megkenjük a palacsinták tetejét. 45 percre sütőbe tesszük és közepes lángon aranybarnára sütjük!

Jó étvágyat kívánok :-)

Népszerű bejegyzések