Az igazi Cordon Bleu és Madame Dubarry története


Egy ínycsiklandozó "valami" illatozik a tányéromon. Aranybarna kéreg vonja körbe a pufók szeltet. De vajon mit rejthet? Alig várom, hogy kést ragadjak. Egy gyors mozdulattal mély vágást ejtek rajta. És igen! Egy halványsárga sajtpatak kezd csörgedezni a kés ejtette vágás mentén és némi füstös illat kíséretében rózsaszín sonka kandikál ki mellőle. Most már igazán felcsigázott ez az ismeretlen ragadozóknak szánt préda. Tartsatok velem a, hogy megtudjátok a "kék szalag" történetét és igazi receptjét.

Ilyen - olyan formában már mindenki találkozott Cordon bleuvel (ejtsd kordon blő). Általában sajttal sonkával töltött panírozott hússzeletet jelent a köztudatban. De annál jóval több. Története van ennek a közismert falatnak.

I.Verzió
A legtöbb anekdota Cordon Bleu XV. Lajosról és szeretőjéről, Madame Dubarryról mesél. Történt egyszer, hogy a hedonsita királyt lakomára hívta Madame Dubarry. Nem csak a király, de a vendégek is megnyalták mind a 10 ujjukat. Az uralkodó nem rejtette véka alá véleményét és mindig hangoztatta, hogy "jól főzni, csak a férfiak tudnak! 
Ezután a lakoma után feltette a nagy kérdést az uralkodó, hogy ki készítette ezt a remek lakomát. A szépséges ágyas elárulta, hogy szakácsnője felelős mindezért. Rögtön javasolta, hogy tüntesse ki a kék szalag elismeréssel az ügyes szolgálót.
Kép forrása:www.fanpop.com

II. Verzió

A Cordon Bleu jelentése Kék Szalag. A XX. század hajnalán versenyt rendeztek az Atlanti-óceán gőzhajói között. A győztes hajó francia szakácsa álmodta meg a győzelem tiszteletére ezt a ma is közkedvelt fogást.

III. Verzió
A XII. századtól a francia Szentlélek Lovagrend (du Saint-Esprit) tagjai viselték a kék szalagot (Cordob Bleu-t) ruhájukon, vagy egyes források szerint a térdük alá kötve. A rend megszűnését követően a király legjobb szakácsainak kitüntetésévé avanzsált a ez a jelkép

"Az első olyan családfa, melyet minden hétszilvafás nemesecske sóvár tekintettel méregetne. Ez a családfa egészen III. Edward angol királyig nyújtózkodik, aki az angol királyság legmagasabb érdemrendjét alapította meg 1350-ben.

Ez vala a térdszalagrend, mely aranyszegélyű sötétkék bársonyból készült, és bal térd alatt hordatott. Tartozott még hozzá egy bal vállon átvetett kék szalag is, amely annyira megtetszett a hiúságáról is nevezetes, piperkőc III. Henrik francia királynak, hogy legott lemásolta és a plagizálás elkerülése végett Szentlélek-lovagrendnek nevezte el.

Történt mindez 1578-ban, s ezt követően a kék szalag mindennemű kiválóság irigyelt szimbólumává vált, a szakácsművészetbe pedig úgy gyűrűzött be, hogy csaknem 200 évvel később XV. Lajos egy vacsora után elragadtatását kifejezendő Kék Szalagot adományozott a szakácsnak. Azt ugyan nem tudjuk, hogy a szakács mivel ejtette révületbe őfelségét, az is megeshet, hogy a sonkával-sajttal töltött milánói szelettel – bécsi szeletként csak később lett ismert…"
Forrás: http://www.metropol.hu/cikk/327750


Legyen elegendő ennyi az ízletes hús történetéről.
40 dkg borjúhús (10 dkg-os vastagabb szeletekben)
5 dkg sajt (ementáli vagy ementáli típusú)
4 szelet jó minőségű sonka
10 dkg vaj
2 db tojás
15 dkg liszt
15 dkg prézli
1 tk. só
1 tk. bors 



A szeletek közepébe egy mély zsebet vágunk.
Ezután a húsokat vékonyan sózzuk és borsozzuk kívül és belül. 

Következő lépésben a zsebekbe (méretükhöz viszonyítva) egy szép szelet sonkát és egy szelet sajtot rakunk.
Majd hústűvel összetűzzük a megöltöt kis részt. 
Ezután hagyományos módon lisztbe, felvert tojásba és prézlibe forgatjuk.
Végül jó francia szokáshoz híven vajban aranybarnára sütjük a szeleteket (kb. oldalanként 3-3 perc)
Salátákkal, különféle pürésített zöldségköretekkel együtt kiváló és minden vendéget lenyűgöző fogás!
Jó étvágyat kívánok hozzá!






Népszerű bejegyzések