Konyha a szabadban – Avagy mi kell a tábori főzéshez?





Az elkövetkezendő 4 napban a fent látható szabadtéri konyha lesz kuktálkodásaim színtere. Őszi horgásztúránk veszi kezdetét Maconkán, így Boldog Kukta konyhája is nyíl terepre költözik.
Röviden összefoglalnám tapasztalataimat, így segítséget nyújtva a tábori konyha összeállításához.

FŐZŐESZKÖZÖK   
       
A legfontosabb kérdés a főzés módja. Természetesen rengeteg tényező befolyásolja az eszköz kiválasztását. Így érdemes jó előre tájékozódni, felmérni a lehetőségeket. Van-e áramfelvételre lehetőség, hely ahol tüzet gyújthatunk, esetleg bográcsállvány vagy mindenről magunknak kell gondoskodni.


  • Bogrács, tárcsa, grill

Fa + gyújtós/ gyújtó kocka vagy gázpalack + gázégő szükséges a főzéshez. Ebben az esetben vizet melegíthetünk, levest főzhetünk, bármilyen tartalmas ételt elkészíthetünk. 
Hátránya: esős időben, nagyobb szélben szabadtéren nem használható.


  • Elektromos rezsó/elekrtomos grillap

Hosszabbítóval mindenképpen mellékelni kell hozzá. Továbbá edényről is gondoskodni kell, amiben elkészíthetjük az ételt.
Hátránya: Esőben limitáltan vagy alapos óvintézkedések után használható. Viszont szeles időben kiváló megoldás.


  • Gázfőzők/Benzinfőzők

Bármilyen időben, még a sátorban is használhatjuk az aprócska gáz- vagy benzinfőzőt. Edényről, cserepalackokról/ benzinről gondoskodni kell.
Hátrány: Méretéből adódóan csak gyors és kevés mennyiségeket készíthetünk vele.


ESZKÖZÖK ELŐKÉSZÍTÉSHEZ, ÉTKEZÉSHEZ

Én minden esetben egy külön táskába pakolok mindent. A lényeg, hogy törhetetlen kellékekkel szereljem fel magam. A leggyakrabban használt eszközöket sorolom fel most, természetesen mindenki a saját igényei szerint alakíthatja. 

Kés,villa, kanál 
Nagyobb kés a szeleteléshez
Fakanál
Műanyag fedeles edény akár a zöldségek pucolásához, akár a maradék elrakásához
Bögre (műanyag vagy fém)
Tányér (műanyag vagy fém) 
Törlőrongy/papírtörlő
Multifunkciós bicska (konzervnyitót is tartalmazzon) 
Hűtőtáska a romlandó élelmiszereknek
Mosogatószer, szivacs


LEGGYAKORIBB ALAPANYAGOK A FŐZÉSHEZ

Fűszereket mindenképpen valami vízhatlan tárolóba tegyük. Lehet bezacskózva is szállítani, de akkor is egy fedeles edényben. Mindenképpen legyen nálad ízesítéshez: 
bors
őrölt paprika
vöröshagyma
fokhagyma
(ízlés szerint majoránna, oregánó, rozmaring)

Egyéb alapanyagok:
burgonya
tarhonya
paradicsom
paprika
kolbász
szalonna
kenyér
konzervek ízlés szerint
zsiradék
 
 
BESZERZÉS:
Az ország egyik legprofibb outdoor beszerzési helye a következő: http://www.mountex.hu/webshop/outdoor_konyha
De horgász és vadász üzletekben is számtalan tartós kiegészítőt vásárolhattok. Ezek a termékek speciálisan a „nomád” életmódra lettek megalkotva.

Természetesen az olvasnivalóról se feledkezzünk meg. Én például a Magyar Konyha éppen aktuális számát rejtettem a hátizsákba. 

Holnap már hozom is az első receptet Nektek!

Népszerű bejegyzések