Algyői Halászcsárda - Kóstoló a Gault&Millau ítészei nyomában


A halászcsárda alkonyatkor


 A nem olyan régen megjelent Gailt&Millau kalauz véleménye szép kis dél - alföldi halászlé ramazurit szült.  Pro és kontra érveket hallhattunk csárdatulajdonosoktól és Molnár. B. Tamástól, hazánk nagy gasztronómusától. Hetekig cikkezett a regionális sajtó és végre - ha most éppen talán talmi negatívum miatt- a Dél-Alföld gasztronómiájára figyelt az egész ország. 

Egyetlen csárda mutatott példát a többinek. Ez az Algyői Halászcsárda volt. Fejet hajtott Barta László csárdagazda és elismerte, hogy szorul némi ráncfelvarrásra a hely és a konyha. A Facebook segítségével nyomon követhettem, hogy elindultak a változás útján és nem szégyelltek kutatni és tanulni. Többek között ezért tettem le a voksomat emellett a halászcsárda mellett és egy kellemes estebédet szenteltem neki. Kíváncsi voltam, hogy mi nem tetszett az ítészeknek. 

SZÖGEZZÜNK LE VALAMIT! 

Ha egy magyar csárdát felkeresünk ne várjunk semmiféle fine diningot. Nem ezért megyünk oda. Aki ezt keresi házszámot tévesztett. Ízletes, házias jellegű fogásokat várunk el testes borokkal megöntözve. Ha még némi muzsika is dukál a finom étek mellé, akkor már repülhetünk is vissza az időben egészen Rózsa Sándorig. Szinte látom a szemeim előtt, ahogy a híres betyár kicsapta a csárda ajtaját és az egyik poros kis sarokban a kecskelábas asztal mellett fogyasztotta el betevő ételét és néhány kupica borát két menekülés között. 
Sajnos napjainkban az emberek igénye mára az egekbe szökött és ezért sokszor többet várnak el egy csárdától, mint amire hivatott.

De nem szaporítom a szót. Elmesélem tapasztalataimat. Előrebocsátom, hogy kevésbé drámai a helyzet, mint amekkora botrány kerekedett belőle.

A 47-es út mellett több, mint 15 éve vezeti Barta László a csárdát. Azt a takaros kis házikót, mely már a két világháború között is halászcsárdaként üzemelt.

Érkezés, parkolás. Asztalt nem foglaltunk, de kaptunk egy csendes kis helyet. Szép számmal ültek bent hétköznap délután is vendégek. A legszebb, hogy folyamatosan cserélődtek az éhesebbnél éhesebb társaságok. Jó előjelnek tűnt. Akár belföldön, akár külföldön mindig azt vizsgálom egy vendéglátóhelynél, hogy minél több környékbeli legyen ott. Akkor már nem főzhetnek olyan rosszul. 


A pincér jött, kaptuk az étlapot és választhattunk. Én konkrét elképzeléssel futottam neki a tesztnek. Nem bántam meg. 



Előételként haltepertőt kértünk  lencsés lilahagyma salátával. A tepertő (vagy ahogyan felénk nevezik töpörtő) ropogós, forró és friss volt. Emellett inkább húsos, mint zsíros falatok sorakoztak a tányéron. Kellően fűszeres és ízletes nyitánya egy étkezésnek. Egy adag két személyre bőségesen elegendő. Kihagyhatatlan!



Majd szegedi filézett pontyhalászlevet kértünk. A fotó már menet közben készül. Kint süvített a szél, ezért a forró leves, előre leszelt csípős paprikával és vastag héjú hagyományos kenyérrel szívet-lelket melengető volt.  Átpasszírozott hallal sűrítették jó szegedi szokáshoz híven a levet. Egy bajainak mást jelent a halászlé, mint nekünk Dél-Alföldön élőknek. Nekem ez a típus az etalon jó sok ikrával és hússal megtűzdelve. 
Valóban friss, filézett hal került a csészébe. Szálkával nem is találkoztunk. A hal és a leves aránya teljesen rendben volt. Cseppet pikánsan csípős ízt lehetett érezni kanalazás közben. A lé sűrű volt, a színe kellően piros. Egyszerűen jó volt. A családi változatunkat nem tudta lepipálni, de bocsásson meg a világ. Ez egy csárda, ahol nem a családtagok ismerős ízlését kell figyelembe venni. Rendben volt no :-) 



Levezetésképpen egy jókora adag vegyes haltál került az asztalra és két szép palacsinta. Fecómnak különösen ízlett a különféle sült halak egyvelege. Bevallom én is ettem mindegyikből. Ismét csak azt tudom mondani, hogy friss, utóíz nélküli halhús került az asztalra. 
Semmi cicoma, pusztán finom házias jellegű étel várja az éhes vendégeket. Puccos ételért máshol kopogtatok. Itt a hagyományos ízeket nem cserélném el semmi pénzért sem. 


Egy csipet a páratlan hangulatból


6750 Algyő, Vásárhelyi út 53.
tel.: 62/267-020
e-mail: algyoihalaszcsarda@invitel.hu - See more at: http://www.algyoihalaszcsarda.hu/#sthash.IqcjoGUN.dpuf
6750 Algyő, Vásárhelyi út 53.
tel.: 62/267-020
e-mail: algyoihalaszcsarda@invitel.hu - See more at: http://www.algyoihalaszcsarda.hu/#sthash.IqcjoGUN.dpuf
Ez a fogás tetszett a legjobban. A szaftból egy kicsit sok jutott a tányérra, de mit sem vont le az ízek végjátékából. Imádtam. A Magyar Konyha egy régebbi számában készült a méltán híres csárdáról egy kis cikk néhány recepttel kiegészítve. Innen származik ez is. Ajánlom figyelmetekbe! Mindenképpen érdemes elkészíteni. 
6750 Algyő, Vásárhelyi út 53.
tel.: 62/267-020
e-mail: algyoihalaszcsarda@invitel.hu - See more at: http://www.algyoihalaszcsarda.hu/#sthash.IqcjoGUN.dpuf

Algyői halas palacsinta


Az Algyői Halászcsárda receptje 4 fő részére. 

Palacsinta:

  • 16 dkg liszt
  • 1 db tojás
  • 2 dl tej
  • kevés szódavíz
  • 1 csípet só

 Paprikás:

  • 40 dkg pontyfilé
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 db paradicsom
  • 1 db tv paprika
  • 2 dkg füstölt szalonna
  • 1 ek mangalicazsír
  • 2-3 ek tejszín
  • 2-3 ek tejföl
  • 2 dl kész halászlé
  • 1 ek őrölt paprika
  • só, bors




ELKÉSZÍTÉSE:

Sós palacsintákat sütünk. Pörköltalapot készítünk, felöntjük halászlével, majd addig főzzük, míg a hagyma puha nem lesz. Ekkor belefőzzük a pontyfiléket (8-10 perc). Ha kész, fele tejföllel, fele tejszínnel dúsítjuk, majd szűrőkanállal kivesszük belőle a halkockákat, és villával apróra törjük (darabos legyen, ne pépes).Ha kell, utánaízesítjük. A visszamaradt szaftot tejszínnel leturmixoljuk. A palacsintákat betöltjük az összetört halpaprikással, majd a tejszínes szafttal áthúzzuk.
Forrás: http://magyarkonyhaonline.hu/receptek/algyoi-halas-palacsinta


Elérhetőség: 

Vásárhelyi út 53.
Algyő
Csongrád
6750
HU


Telefon: + 36 62 267 020, + 36 62 267 383

http://www.algyoihalaszcsarda.hu


Információ: Nyitva tartás:
H-V: 10:00-22:00
- See more at: http://www.algyoihalaszcsarda.hu/kapcsolat/munkatarsak/barta-laszlo.html#sthash.p8igXdP0.dpuf
Cím: 6750 Algyő Vásárhelyi út 53. 
Telefonszám: 06 62 267 020 vagy 267-383
Nyitva: Hétfőtől vasárnapig 10-22 óra között
Parkolás ingyenes a csárda parkolójában.

Könnyen megközelíthető a 47-es útról Algyő felé fordulva a cukrászda mögött már láthatjuk is a csárdát.

Fizetési lehetőségek terén nagyon rugalmasak. Többféle SZÉP kártyát, bankkártyát, utalványt elfogadnak a készpénz mellett. 


Átlagár: 2 főre komplett étkezés kb. 8 000 Ft

Összegzés: Ha igazán finom halételeket szeretnénk enni hagyományos, tartalmas, magyaros körítésben akkor itt a helyünk. Nagyon jól éreztük magunkat és csak ajánlani tudom ezt a helyet.

Több éves tapasztalat alapján mondhatom, hogy nekem igazi szerelem ez a csárda. A kiszolgálás mindig figyelmes, kedves és tökéletes. Ha nem foglalunk asztalt és csak beesünk, akkor is találnak valami megoldást, maximum jelzik, hogy csak egy szűk órácskánk lenne. De ezért a helyért bármikor vállalom. Az ételekről pedig egy rossz szót sem lehet ejteni. Nagy forgalom mellett is ízletesek, frissek, nem állottak. Öröm minden egyes falat! Csak ajánlani tudom az Algyői Halászcsárdát!


Esti hangulat a búcsúzáskor



További ötletekért és finomságokért tartsatok velem a következő oldalakon:
https://www.facebook.com/boldogkukta1/
vagy
https://www.instagram.com/boldogkukta1/


  Nyomtasd ki a bejegyzést!




Népszerű bejegyzések