Szeged gasztronómiája - A jelen!


Tegnap csak egy csipetnyit idéztem fel a múltból. Ma pedig az általam kedvelt és ismert helyek egy részét, érdekes-kedves üzleteket mutatok be Nektek. Látni fogjátok, hogy Szeged milyen sokoldalú, mégis roppant hagyománytisztelő. A gasztronómia iránt fogékony emberek mindenképpen megtalálják a maguknak kedves kávézókat, vendéglőket, boltocskákat. Manapság minden roppan Budapest központú, de most bebizonyítom, hogy a Dél-Alfölde ezen szeglete sem egy gasztrosivatag. 


Utunkat kezdjük talán a helyi kávézókkal. Napjainkban is szép számmal találkozhatunk velük. Az egyik legkedveltebb kávéház-cukrászda Az A Capella a Kárász utca sarkán. A fenti fotó január elején készül és igen még ekkor is egy csésze forró kávéval a kezükben örömmel ülnek ide ki az emberek. 
Sokoldalú hely, rengeteg finomsággal. Sütemények mellett nyáron a legnagyobb fagylaltválasztékkal csábítja az járókelőket. Télen pedig a mutatós szendvicsei mellett még akár sült tököt is találhatunk a pultban. A süteményeik átlagosak, de finomak. Ez a hely számtalan szép emlék, bizalmas beszélgetés színtere. 

A török megszállás hatására létesültek itt a kávézók. Az első szegedi kávéházat 1739-ben
Celenka Szávó, a belgrádi menekült nyitotta. Mára már a "feketeleves" fogyasztásának kultúrája is megváltozott. Kevesebb ilyen működő találkahelyre bukkanhatunk a városban, de mégis élnek és az emberek kortól függetlenül szeretik. A leghíresebb kávéház az Aranyoroszlán volt! Sajnos az én kedvenc helyem a Bécsi kávézó már bezárt. Régi hangulatot idéző bútorok, hatalmas kávéválaszték, a sarokban zongora állt, amely néha-néha meg is szólalt. Imádtam ezt a helyet, sajnos ma már gyógyszertárként funkcionál az épület.

Térjünk át a cukrászdákra. A Virág emblematikus és a "Kis Virág" emblematikus cukrászdái voltak a városnak. Sok éves huzavona utána talán az idén vagy jövőre ismét megnyithatnak. Hogy itt milyen isteni finomságokat lehetett kapni... Kelyhek, fagyik, sütik... Nyáron kiülve a napernyők árnyékában fogyaszthatta a finomságokat az ember.

"Az új Zsótér- ház 1873-ban épült. A Víz előtt pénzügyigazgatóság és adóhivatal működött benne. 1879 és 1883 között itt tevékenykedett a város újjáépítését irányító királyi biztosság, ahogy Mikszáth nevezte: “Szegedi kiskirályság”. Földszintjén nyitotta meg 1874-ben kávéházát, és cukrászdáját Alemann János.
A kilencvenes évektől Árvay Sándor bérelte, 1921-ben pedig fia, Árvay Kálmán. 1922-ben vették meg a Virágh testvérek. József Attila 1924. október 27-én ezt írja Jolánnak és Etusnak, nénjeinek:” Fiaim ne aggódjatok, mert most a Virágh cukrászdában mindennap kapok fölséges uzsonnát és a Szeged kiadójától, Pásztortól hetenkint kétszer-háromszor vacsorát.” Virágh Bélának tűnt föl a kopott ruhás fiatalember, amint mindig gondosan megolvasva guberálta le az aprópénzt. Beszédbe elegyedett a fiúval. Virágh Béla ajánlatát a költő szabódva fogadta el, azzal az ígérettel, hogy jobb időkben viszonozza a szívességet. A Szépség koldusa című verseskötetét dedikálva adta máris át: “Dr. Virágh Béla úrnak köszönettel s hálával a sok jó süteményért.” Az államosítás óta a 'h' betű lemaradt a cukrászda nevéből." 
Forrás: hansagi.weboldala.net

Azért jó cukrászdában nincs hiány Szegeden. Az A Capellába bármikor érdemes betérni, Z.Nagy cukrászda is híres a környéken, továbbá a Bányai cukrászda és Kálvária cukrászda sem elhanyagolandó. A Hatos rétes a Kis Virág cukrászda szomszédságában található. Mennyei rétesek várják az éhes embereket. Érdemes ide is betérni.



Ha Szegedről kérdezzük az embereket, akkor elsők között jut eszünkbe az 1931 óta megrendezésre kerülő Szegedi Szabadtéri Játékok. A nyári időszakon kívül pedig a Szegedi Nemzeti Színház várja a látogatókat. Érdemes egy mesés páholyt kibérelni és megnézni egy-egy darabot valamelyik parádés szereposztásban. De a kulturális csemegék mellett, gasztronómiai meglepetésekkel is kecsegtet a színház. Időről időre vacsoraesteket tartanak igen ínyenc fogásokkal. Érdemes összekötni az esti kikapcsolódást egy kis kulináris kalandozással. 

Szeged város életében számtalan étterem játott szerepet az évek során. De erről egy picit később mesélek Nektek!

Népszerű bejegyzések