2014. április 1., kedd

Diós-vargányás foccacia rozmaringos kencével


Szeretnék egy kis ötlettel szolgálni a heti versenyzőknek. Talán éppen valaki ezt az ételt gondolja tovább. 
Tudni kell, hogy a tegnap felsorolt 8 bloggernek a következő 3 kritériumot kell szem előtt tartani a tesztelés során:

-  Bármilyen hideg vagy meleg előétel készülhet a konyhában. 
-  Az ételről készült fotón látszani kell a Donum Terrae magkrémnek. 
-  Minden pályaműről egy bejegyzést kell írni a saját blogjuk hasábjain április 5. éjfélig. 

Íme az én receptem:

Elkészítési idő: 45 perc
Hozzávalók 4 személyre:

25 dkg graham liszt + lisz a nyújtáshoz
2 ek. Donum Terrae diókrém
1 tk. méz
2 dkg élesztő
4 ek. olívaolaj + 1 ek. olívaolaj
1 tk. só
1,5 dl víz

Feltét:
3 db vargánya gomba
1 kis fej lilahagyma
2-3 dkg durvára tört dió

Kencéhez:
2 tömör rozmaringág az ecsetnek
1 tk. aprított rozmaring
3 gerezd fokhagyma
0,5 dl olívaolaj

Tálaláshoz jó fajta vékony sonkaszeleteket, friss koktélparadicsomot kínálunk.
 
Egy tálba kimérjük a lisztet, a diókrémet, a mézet, az élesztőt, az olívaolajat és a sót.
Az élesztőt langyos vízben felfuttatjuk, majd a fentiekhez öntjük.
Sima tésztát gyúrunk belőle.
Lisztezett deszkán ovális, keskeny, kb. 0,5 cm vastag tésztalapot nyújtunk belőle.
Olívaolajjal enyhén kikent tepsibe helyezzük a foccacia alapunkat.

Friss vargányaszeleteket darabolunk a tészta tetejére.
Egy kis fej lilahagymát pucolunk és a gombák tetejére karikázzuk.
Végül néhány szem durvára tört dióval megszórjuk az egészet.
Sütőben közepes fokozaton ( kb. 200° vagy 5-ös fokozat) kb. 25 perc alatt megsütjük.

Végül a kencét készítjük el.
0,5 dl olívaolajban picit megpirítunk 1 tk apróra vágott rozmaringot és 3 gerezd szintén apróra vágott fokhagymát.
Egy kis játék következik. 2 db tömörebb rozmaringágat összekötünk. Ezzel visszük fel a fűszeres olajat a foccacia tetejére.
Tálaláshoz jó fajta vékony sonkaszeleteket (Serrano a nagy kedvenc nálunk), friss koktélparadicsomot kínálunk.

Jó étvágyat kívánok hozzá!