Desszert a Le Cordon Bleu kurzusról: Bazsalikomos shortbread eperrel

A shortbread egy vajas keksz, mely Angliából származik és a délutáni teázáshoz kínálták. Eredeti változatban nem szúrtak kis semmiféle formát a tésztából, hanem egyben egy tepsibe nyújtották és mélyebb csíkokat vágtak bele. Ezeknek a csíkoknak a mentén törték le a süteménydarabokat. Friss nyári ízek egy igazán könnyű süteménybe sűrítve. A vendégeknek pedig le fog esni az álluk, ha a fentiekhez hasonlóan tálaljuk.

Hozzávalók 4 személyre:

Bazsalikomos shortbread
175 g liszt
120 g porcukor
125 g vaj
½ csipet só
1 tojás
½ csokor finomra aprított bazsalikom

Chantilly krém
180 ml tejszín
16 g porcukor
1 db vanília

Sütemény tetejére
300 g eper

Eper coulis/ mártás
250 g eper
25 g cukor
néhány csepp citromlé

Dekoráció
½ csokor menta



A vajat felkockázzuk és jégkockákkal teli vízbe dobjuk. Innen kezdjük a sütemény elkészítését! A lisztet, porcukrot, sót és a finomra aprított bazsalikomot egy tálba tesszük és elkeverjük. Majd hozzáadjuk a tojást és a vízből kiszedett vajat. Sima tésztát gyúrunk belőle. Folpackba csomagoljuk a tésztát és sütésig hűtőbe tesszük.
Lisztezett deszkán kb. 0,5 cm vastagságúra kinyújtjuk a tésztát, majd az így kapott tésztát egy tepsibe rakjuk, kb. 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük 170°C-on. Mikor elkészül, akkor kivesszük a sütőből és hagyjuk kihűlni.



Az eperszemeket felnegyedeljük. Eper coulist készítünk. Cukorral és citromlével és a bazsalikomszárakkal feltesszük főni az epret körülbelül 10 percre lefedve alacsony lángon. Amikor letelik az idő, akkor a bazsalikomszárakat kiszedjük és szitán átpasszírozzuk a gyümölcsöket.

"COULIS:
Olyan átpasszírozott mártás, melybe az eredeti alapanyagból darabkákat is belerakunk."


Díszítéshez friss epret vágunk össze, továbbá tejszínhabot verünk fel keményre porcukorral és 2 db vanília magjaival.


Végül már csak a tálalás marad hátra. A profi dekorációt séfünk készítette ismét. Arany ételfestékkel szórt le egy tányért. Egy üvegcsébe speciális spriccelőt rakott és úgy fújta a porcelánra az alapot.



A dekoráció mindenkinek a saját kreativitására van bízva! Esetünkben a kekszet rakta séfünk a tányérra, majd felsorakoztatta rá az epreket és arra a chantilly krémet. A díszítésből nem maradhat el a mentalevél, továbbá eper coulist csepegtetünk a sütemény köré. A mi kóstoló adagunk a lenti képen látható, a profi tálalás pedig ismét a nyitókép.


Miután mindhárom fogás elkészült, séfünk kipakolta a bemutatóasztalra az ételeket. Viccelve azt mondta, hogy lefotózza az édesanyjának, hogy ma mit készített és ezután mi is az asztalhoz rohanhattunk fotómasináinkkal. Tökéletes tálalásokat és igazán finom ételeket ehettünk! Örök élmény marad számomra!

Népszerű bejegyzések