Ugrás a fő tartalomra

Berthillon - Fagylalt 1954 óta

Nagy sor és két jól megérdemelt fagyi! :-)


Hová menjünk Párizsban?  Hányszor, de hányszor feltettem ezt a kérdést a kobakomon zongorázva. Majd jött az internet, francia és angol oldalak rengetege és egy újabb ötlet kerül bele az apró kobaltkék noteszembe. Vadásztam a gasztronómiai értékekkel bíró helyeket. Párizsban ilyesmire bukkanni nem is olyan nehéz. Így találtam rá a Berthillon fagyizóra.

Néhány technikai információ:
Cím: 31 Rue Saint-Louis en l'Île, 75004 Paris, Franciaország
Web: http://www.berthillon.fr/
Nyitva: Szerdától vasárnapig 10-20 h között. Augusztusban az üzlet zárva tart.

 Az eredeti, aprócska fagyizó és egyben kávézó a szigeten található. De tisztázzuk, hogy miért is ilyen különleges! Hiszen fagyit lehet bárhol kapni, de itt mégis van egy kis csavar a történetben. 
Raymond Berthillon egy pékcsalád sarjaként látta meg a napvilágot 1923-ban Fleury-la-Vallée-ban. A második  világháború után a család úgy döntött, hogy Párizs közelében próbálnak szerencsét péksüteményeikkel és kenyereikkel. Raymond is itt dolgozott pékként egészen 30 éves koráig. 
Ekkor a család tulajdonában lévő La Bourgogne kávéház vezetésére kérte fel mostohaanyja. Ebből a kávézóból született meg később1954-ben a Berthillon fagyizó. 
 Csak és kizárólag természetes hozzávalókból állítják össze méltán híres fagylaltjaikat és sörbetjeiket. A honlapon olvasható az üzlet története és a kezdetek is.
„Akkoriban kezdett kiváló minőségű alapanyagokból fagylaltokat készíteni: tejből, tojásból, friss tejszínből, melyeket hajnalonként, a Berger utcai piacra kisétálva, a Baltard-pavilonban vásárolt” –
Berthillon volt az első, aki sörbetet árult, „a keleti eredetű csemegét, a szultánok eledelét, mely tejszín nélkül, csak gyümölcsből és cukorból készül” – írja a honlap." Ma is az egyik legkedveltebb sörbetjük az epres változat. 
Olyannyira remekül végezte a munkáját Berthillon úr, hogy 7 évvel a fagyizó nyitása után már Gault et Millau írói is hírt adtak róla.

A nosztalgiázás után már érthető, hogy miért szerettem volna annyira letesztelni a finomságokat. 
Hosszú sor állt a fagyizó előtt. Erről már messziről meg lehetett ismerni a helyet. Nem csak az utcán tesztelhetünk, hanem be is ülhetünk a takaros kis üzletbe egy óriási fagyi kehelyre. Ez csak pusztán idő függvénye. Mi türelmesen álldogáltunk a sorban. Megjegyzem igen gyorsan haladtunk, tehát nincs miért türelmetlenkedni. 
Majd közelebb értünk a pulthoz és elénk tárult a kb. 20 fagylaltból álló repertoár. Persze én mindig a különlegesebb ízekre voksolok, Fecóm pedig a tradicionális válogatások híve. 1 gömb fagyi 2,5 EUR-ba kerül, de minél többet vásárol valaki úgy csökken az ár. 2 gombóc már csak 4 EUR. Természetesen vannak speciális ízek, melyekért néhány Centtel többet kérnek, de megéri. Tölcsérben vagy papír tálkában kérhetjük a jeges különlegességeket. Így mindenki kedve szerint választhat. 



Az eladók roppant készségesek. Angolul és franciául gördülékenyen kommunikálhatunk. A táblán azok a fagylaltok, amelyek különlegesek részletezve is felkerülnek franciául, sőt még angolul is. 
A fagyimra várva a Berthillon előtt
Fecó csokoládét és sárgabarackot kért. Utóbbi fantasztikus élményben részesíti az embert! Kegyetlenül finom. Még napokkal később is ácsingóztunk utána. Mintha friss, érett sárgabarackot nyalogatna az ember. Tiszta íz, semmi adalék. Én természetesen egy picit extrémebb oldalát teszteltem a helynek. Vad eperként aposztrofálták a táblán az egyik kiválasztottamat, a másik pedig sós vajas karamella volt. Egyikben sem csalódtunk. Tényleg amint elfogyasztottuk az adagunkat örömmel álltunk volna vissza egy újabb körre :-)

Sajnos a nagy augusztusi pihenő előtt a fagylaltkirály, Raymond Berthillon örökre nyugovóra tért 90 éves korában. Valószínű, hogy a harmadik generáció által vezetett üzlet nem veszít hírnevéből és az eddig is megtartott minőségből, de sajnos a szakma ismét egy egyéniséggel és remek szakemberrel lett kevesebb.
Ha Párizs felé visz valakit az útja, mindenképpen látogasson el a Berthillon fagyizóba! Jó szívvel ajánlom!












Népszerű bejegyzések