500 adag étel Boldog Kuktától a makói Hagymafesztiválon + RECEPT


Egy hónappal ezelőtt kedves felkérést kaptam a makói Hagymaház vezetőségétől! Megkértek, hogy készítsek valami finomságot a Hagymafesztivál záró napján a város lakóinak és a vendégeknek! Igazán nagy megtiszteltetés volt, hálás vagyok a lehetőségért. Egy bográcsos ételre tettem le voksomat. Eredetileg 400 INGYENES kóstolóadagnyit ragut terveztünk, de végül 500 és 600 adagnyi közöttire tehető a kiosztott porciók száma.

Valami különlegességet, de mégis könnyen szerethető fogást találtam ki. Egy régebbi recept adta hozzá az ihletet. Sörös-zöldséges marharagu rotyogott a bográcsokban és hozzá óföldeáki spenótos tésztát kínáltunk. Életemben nem vittem véghez ekkora főzést, de ennek is eljött az ideje. Természetesen nem jöhetett volna létre ez a kuktálkodásom a családom nélkül! Nekik óriási köszönettel tartozom a sok-sok segítségért!



Az alapanyagok beszerzését is magunk intéztük. Nem egyszerű ekkora adagokban számolni. Megosztom Veletek a pontos miből és mennyit szereztünk be az ételekhez:

Hozzávalók kb. 500 kóstolóadagnyi ételhez: 
70 kg marhahús
30 kg sárgarépa
30 kg fehér csiperke gomba
20 kg vöröshagyma
20 liter sör
20 kg paradicsomsűrítmény
5 kg sertészsír
3 kg só 
15 üveg worchester szósz
120 ek. kakukkfű
25 kg spenótos óföldeáki tészta
Kb. 30 liter víz a tészta kifőzéséhez + a bográcsoshoz

A sárgarépát és a hagymát Anya kezdte nekünk tisztogatni, majd becsatlakoztunk hozzá Mártival és Fecóval. Már a háttérmunka is őrületes volt emögött a főzés mögött. Miután elkészültünk a zöldségek tisztításával, jött a darabolás! A 30 kg-nyi sárgarépával nem volt olyan nagy gond, de a hagyma... Este lámpafénynél az udvaron daraboltunk és Mártival már sírtunk a nevetéstől Fecóm viccein. 


Az alap csapat
Márti nővéremmel és Fecómmal már kétszer főztünk együtt nagyobb közönségnek a Csabai Kolbászfesztiválon, így mondhatjuk azt is, hogy egy jól összeszokott társaság vagyunk. Így futottunk neki ennek a főzésnek is. Fecómnak rengeteget köszönhetek. A beszerzéstől kezdve, gázpalackok és a bográcsok felrakásán át mindet neki köszönhetünk. Emellett az összes többi munkából is kivette a részét. Márti szintúgy! Ő is minden folyamatban hősiesen állta a sarat.
Majd jött  a család többi tagja. Szüleim, Nénikém, Marcsi nővérem Zétikém és Hancikám is támogattak bennünket. Zétus unokaöcsibocsom a sárgarépát lopkodta :-) Sőt még a pici markába sót is öntöttünk és megízesítette az ételeket. Hanci a maga majdnem másfél évével pedig nézte az őrül keresztszüleit és családját, hogy mit is kotyvasztanak. A bográcsoknál Apa is kivette a részét a munkából, Anya, Nénikém és Marcsi nővérem a tálalásnál sürögtek-forogtak.

Előtte és utána képek


Minden a tiszta bográcsok kizsírozásával kezdődött. Ebbe került szépen rétegezve a vöröshagyma, hús, sárgarépa, fűszerek. Végül sörrel felengedtük és indulhatott is a főzés. Körülbelül 3 órányi rotyogás kellett volna minden adagnak. A tésztát is bográcsban főztük. Az első adagnál nem volt idő öblíteni és némi zsiradékkal összekeverni, így szépen összeragadt, de ennyi baki kell :-) A következő három óriási edénnyel már szépen előkészítettül a spenótos orsótésztát. Egy kicsit több időnk maradt erre.
Az első két bogrács étel 13 óra után készült el, majd rögtön nekiláttunk a második adagnak, melyet 17 óra után osztottunk ki. Voltak olyan kedves emberek, akik az első adagból nem kaptak, de a másodikat megvárták! Nekik nagyon hálás vagyok a türelmükért és a biztató szavakért. Rengeteg emberrel volt lehetőségem beszélgetni.Ez adott igazán nagy erőt a fáradt pillanatokban! Temesvárról, Szerbiából, Románia más területéről, Borsodból, Pestről is jöttek kóstolni a helyi és környékbeli embereken kívül. 


A színpadon is bemutatkozhattam a közönségnek. A városi televízió és készített egy rövid interjút velem főzés közben. 


A szervezőktől kapott ajándék
Profi cégeknél és szakácsoknál ez az ételmennyiség és beszerzés átlagos. De nekünk földi halandóknak, nekem mint bloggernek és háziasszonynak egy igazi kihívás volt a vasárnapi főzés! De sikeres megoldottuk! Számtalan nehezítő körülmény lépett fel! Volt emberi türelmetlenség és némi rosszindulat is olykor, a lerendelt alapanyag nem teljesen megfelelő minősége... A talpon töltött 12. órában már elég fáradt az ember, de mindezt feledteti a sok-sok pozitív visszajelzés, a kedves szó és figyelmesség, melyet rég nem látott ismerősöktől vagy éppen ismeretlenektől kaptam! Limarának hálás vagyok, hogy többször rám pillantott a dedikálásai szünetében és finom falatokkal is ellátott bennünket. Ő már gyakorlott résztvevője ennek a rendezvénynek. Kétszer is sütött már a Hagymafesztiválon a helyi közönségnek. Köszönettel tartozom az én "szomszédasszonyomnak", Ancsának és párjának Gábornak a fotókért és a kedves biztatásért. Sajnos képek készítésére sem volt időnk, de ők kérés nélkül megtették helyettünk. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem volt gombóc a torkomban, hogy minden tökéletesen sikerüljön. De a végén a fáradtság mellett roppant nagy örömöt éreztem. Egy újabb határomat léptem át!

Népszerű bejegyzések