Les Halles - Párizs "gyomra"


" Miután pontban háromkor a klub bezárt, mi folytattuk az estét a Les Halles-ban, bámultuk, ahogy a forts des Halles- a széles vállú piaci rakodómunkások- lepakolják a friss vízitormákkal teli ládákat a teherautókról, ahogy frissen vágott virágokat raknak halmomba, és felkészülnek a napra. Hideg volt és sötét, a hatalmas piac mégis szépnek tűnt a sárga villanyfény foltjaiban. Ahogy a hajnal fénye bevilágította az égbolt szélét, az au Pied de Cochonon találtuk magunkat tradicionális nagy tányér hagymalevessel, egy pohár vörösborral és egy csésze kávéval. Negyed hatkor ballagtunk haza."

Julia Child Életem Franciaországban
 

Felújítás során a külső részeken egy kis történelmi áttekintés látható
Elhatároztam, hogy szemügyre veszem a régi Les Halles vásárcsarnok helyén álló bevásárlóközpontot. A város egyik legnagyobb csomópontja volt hajdanán. Émile Zola csak úgy aposztrofálta, hogy Párizs gyomra ez a hely. Éppen egy nagy renováláson esik át az egész komplexum, így a tüzetes felmérés elmaradt. 

Ezen a területen mindig is élénk kereskedelem zajlott. 1183-tól maradtak fent írásos emlékek arról, hogy itt húst, zöldséget, gyümölcsöt és minden földi jót árusítottak. A piac neve ekkor Les Champeaux volt.  Bővítések, építkezések sora várt erre a területre. A legnagyobb beruházás 1851-ben volt, amikor is
III. Napóleon megrendelésére Victor Baltad építette a 10 esernyőre hasonlító hangárt. 

Az új kivitelezési tervek, melyeket bárki megtekinthet az utcán sétálva
Ez a virágzó korszak egészen 1969-ig tartott. Így vásárolhatott még itt Julia Child is. Ekkor nőtte ki a területet a vásárlók és emberek tömege, így a város peremére költöztették a vásárcsarnokot. 1971-ben heves tiltakozások ellenére teljesen lerombolták a hatalmas komplexumot. Jó néhány évvel később, pontosan 1979-ben egy modern Forum des Halles született a régi helyén. 7 hektárnyi területen várja a látogatókat  5 szinttel (több szinttel az utca szintje alatt) és közel 200 üzlettel. Két mozi, filmarchívum, metróállomás, olimpiai uszoda is található az épületben a sok-sok üzleten kívül!

 

Felújítás alatt
A városvezetés körülbelül 30 év után kezdte meg a felújításokat az épületen, melyek éppen most fejeződnek be. Sajnos az Eiffel toronnyal is éppen így jártunk, de nem baj! Jövőre is el kell menni ezért felmérni az újdonságokat :-)  Ennek ellenére a föld alatti részek egyszerűen megközelíthetők és látogathatók. Vásárolni bármikor lehet!




 


Megközelítés:  
Cím: 101 Porte Berger - CIDEX 274. 
Metró: 4-es metró: Les Halles megálló. 1-es, 4-es, 7-es, 11-es, 14-es metró: Chatelet állomás. RER A, B, D: Chatelet-Les Halles megálló. A város legnagyobb csomópontja!











Népszerű bejegyzések