Shakespeare & Company, Párizs elvarázsolt könyvesboltja


Ezzel a könyvesbolttal és könvkölcsönzővel Julia Child életének révén hozott össze a sors. A híres szakácsikon Párizsban szenvedett attól, hogy nem talál angol nyelvű szakácskönyveket. És egyszer csak rátalált  Sylvia Beach által alapított üzletre! 

AZ ÜZLET TÖRTÉNETE: 
1919-ben alapította Párizsban Sylvia Beach New Jerseyből a
George Withman üzlete előtt 
könyvesboltját Le Mistral néven. Akkoriban a R
ue Dupuytren 8. szám alatt fogadta a betűk szerelmeseit, az írókat, az elvarázsolt művészlelkeket. De hamar kinőtte az aprócska bolt magát. Továbbköltözött a Rue de l'Odeon-ra. Hemingway, James Joyce, Ezra Pound, Ford Madox Ford, Gertrud Stein is rendszeres látogatói között volt. De sajnos, mint sok mindennek 1941-ben a háború ennek is végetvetett. A mai kereskedést és kölcsönzőt részben a régi üzlet megörökölt könyveiből alapította 1951-ben George Withman, az amerikai származású irodalomkedvelő férfi.  



Többnyire angol nyelvű irodalmi művekre bukkanhatunk a Shakespeare & Companyban. Julia Child ezért szerette annyira. Egészen 2011-ig, vagyis 97 éves koráig igazgatta az üzletet és lakott a nyüzsgő bolt fölött George Withman. Halála után lánya vette át a könyvmolyok varázslatos világát és ő irányítja a mai napig. 


A Notre Dame-tól kb. 5 perc sétára található a bolt a Szajna túlsó partján. Különleges hely! Akaratlanul odavonzza az embert. Lent válogathat, olvasgathat az ember, de az első emeleten Withman úr a szűk pénzből tengődő íróknak adott helyet. Itt írták műveiket, itt pihenték ki fáradalmaikat. 
Julia Child az angol nyelvű regények mellett, saját nyelvén íródott szakácskönyvek miatt tért be ide. 


Sajnos az üzletben tilos fotózni, de nem hagytam magamat. Ritka Párizsban! De már az utcán csemegézhetünk a könyvek között. Olvasgathatunk, vásárolhatunk. Le is ülhetünk falni a sorokat. Folyamatosan rendeznek felolvasásokat, előadásokat, bemutatnak írókat és költőket. 
Amikor mi ott jártunk éppen Macbeth felolvasást tartottak.  Ha a Szajna partra visz az utatok, akkor mindenképpen lépjetek be ebbe a mesevilágba!









Itt érhető el a bolt: 
Shakespeare & Company  
Cím:37 Rue de la Bûcherie, 75005 Paris (A Notre Dame-tól 5 percre a túlparton) 
Telefon: +33 1 43 25 40 93 ‎
Web:http://www.shakespeareandcompany.com/

Népszerű bejegyzések