Egyszerű diós torta kakaómázzal


Szombat este ellenállhatatlan vágyat éreztem egy kis diós sütemény iránt. Karácsony után még maradt némi dió az elemózsia raktárban, így nem okozott gondot összeütni valamit. De mit? Mindenképpen régi, házias ízre vágytam. Meg is találtam az egyik viharvert piros fedelű receptkönyvben ezt a tortát. Igaz a szerző nem volt valami bőbeszédű, így körülbelül három, három és fél sorban elintézte a desszert elkészítését. Nem gond, szeretem az ilyen leírásokat, mert teret hagynak a háziasszony saját kiteljesedésének! Mondhatni alkotói szabadságot kaptam. Azért egy mérleget mégis hozzácsaptam a kivitelezéshez, így pontos mennyiségekkel tudok szolgálni Nektek! 

Elkészítési idő: 15 perc előkészület és 30 perc sütés
Hozzávalók 1 db 24 cm átmérőjű formához: 
40 dkg darált dió 
2 ek. liszt (BL55)
6 db tojás 
6 ek. porcukor
1 db citrom héja

Mázhoz:
2 ek. kakaó
4 ek. kristálycukor
1 dl víz 

Sütéshez sütőpapír


  • A darált diót egy tálba öntjük. A tojásokat felütjük és külön tálba tesszük a fehérjét és a sárgáját. 6 db sárgáját 6 ek. porcukorral simára keverjük.
  • 2 ek. lisztet kb. 2 perc alatt folyamatos kevergetés mellett alacsony lángon világosbarnára pirítunk egy edényben és a dióhoz öntjük.
  • Az alapunkhoz hozzáadunk egy citrom reszelt héját és a cukorral kikevert tojássárgáját.
  • A 6 db fehérjét kemény habbá verjük és az előbbiekhez keverjük. Sima tésztát kapunk, miután alaposan összeforgattuk a hozzávalókat.
  • 24 cm átmérőjű kör alakú sütőformát kibélelünk sütőpapírral és ebbe öntjük a tésztát.
  • Sütőben kb. 30 perc alatt közepes fokozaton megsütjük a tortát. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy elkészült-e a sütemény. Így kb. 3-4 cm vastag lapot kapunk. Rácsra tesszük, a papírt még melegen eltávolítjuk és hagyjuk kihűlni.
  • Eközben a mázat elkészítjük. 4 evőkanál kristálycukrot összekeverünk 2 evőkanál kakaóporral és 1 dl vízzel. Alacsony lángon kb. 5 perc alatt szirupot főzünk belőle folyamatosan kevergetve. Akkor jó, amikor már egy csepp mázat a két ujjunk közé veszünk és ragad. 
  • Végül a tortánk tetejére locsoljuk a mázat. Hagyjuk megszilárdulni és dióbéllel díszítjük. Ha a két lapot kettévágjuk, akkor még jó fajta házi baracklekvárral is megtölthetjük a süteményt. 

TIPP: Érdemes kipróbálni pirított, darált mogyoróval és málnalekvárral ezt a receptet! 

Sütögetésre fel! Tényleg gyorsan elkészül! Nekem elhihetitek! :-)

Jó étvágyat kívánok hozzá!

Népszerű bejegyzések