Nudli


A legismertebb talán a krumplis tésztából készült ételek között a nudli. Kóstolhatjuk pirított morzsába forgatva,mákba hempergetve, rakottan vagy húsosan, túrósan vagy lekvárosan. A lehetőségek száma kifogyhatatlan! Ez most egy alaprecept. Mi így készítjük, így szeretjük. 

Hozzávalók 4 személyre: 
50 kg burgonya

1/2 tk. só
15-20 dkg liszt
1 egész tojás
1/2 ek. sertészsír
kb. 10 dkg zsemlemorzsa
porcukor ízlés szerint
  • A krumplit héjában puhára főzzük. Ha könnyen beleszalad a kés a legnagyobb szembe, akkor már elkészült. 
  • Tisztítsuk meg a héjától a burgonyákat és melegen krumplitörővel törjük össze. 
  • Adjuk hozzá a zsírt, a tojást és a sót az előbbiekhez és végül a liszttel együtt formázható tésztát gyúrunk. A tészta keménység/tömörségét további liszt hozzáadásával tudjuk szabályozni. 
  • A tésztából kisebb darabokat vágunk le. Ezekből kb. 1-1,5 cm átmérőjű, hosszú rudakat hengergetünk egy lisztezett deszkán.
  • Ezekből a rudakból kb. 1,5 cm széles darabokat vágunk.
  • Szintén lisztezett deszkán ezekből a kis darabokból takaros nudlikat hengergetünk. A szögletes tésztadarabokat csak végiggörgetjük a tenyerünkkel a deszkán és máris kész a nudli. 
  • Lobogó sós vízben főzzük ki a tésztát kb. 8-10 perc alatt. 
  • Zsemlemorzsát világos barnára pirítunk közepes lángon egy serpenyőben. Ebben forgatjuk meg a kifőtt nudlikat. Tálaláskor porcukorral megszórjuk és némi lekvárt vagy gyümölcsszószt is kínálhatunk mellé.  

    Népszerű bejegyzések