2015. február 17., kedd

Szerecsendió-virág


MI EZ? 

A szerecsendió-virág a szerecsendió mag vörös, hálós magköpenye. A babérfélék családjába tartozik. Muskát vagy mácisz néven is ismert. Ezt a burkot lefejtik a magról és a napon megszárítják. Így éri el  narancssárgás színét.

SZÁRMAZÁS

Eredeti lelőhelye Új-Guinea. Manapság India, Madagaszkár, Brazília a legfőbb termőterülete. 

ÉRDEKESSÉG

A szerecsendió-virág a XVII-XVIII. században a legdrágább fűszerek közé tartozott. A virágot három minőségi csoportra osztják. Tartósítószerekben és kozmetikai szerekben is előszeretettel alkalmazzák.

AROMA
Fűszeres, karakteres kellemes aromája van a fűszernek. Helyettesíthető vele a szerecsendió íze. Kevésbé intenzív lesz a végeredmény. 

FELHASZNÁLÁS
Húslevesekbe nagyon-nagyon régóta főzik. Sárgás, aranyos színt kölcsönöz az ételeknek. Emellett mártások, krémek, puncsok, aprósütemények ízesítőjeként ismert.  Szárnyasok fűszerezésére is tökéletes.