Ötfogásos lyoni vacsora a Gourmet Fesztiválon


Szombat este volt szerencsénk megkóstolni a Gourmet Fesztivál keretein belül a Bocuse d'Or VIP részlegében bemutatott lyoni menüt. Izgalmas és egyedülálló lehetőség volt 5 neves étterem ételét borok kíséretében a tányérunkon látni.

Mi az apropó?

Budapest elnyerte a Bocuse d'Or rangos szakácsverseny európai selejtezőjének jogát a 2016-os évre. A magyar csapat már kétszer igen szép eredményt ért el ezen a megmérettetésen a világ szakácsai között. Jogosan lehetünk büszkék akár Széll Tamásra, akár Molnár Gáborra és természetesen csapatukra. Az idén már több hazai fesztiválon, vásáron vitték/viszik a jövő évi rendezvény hírét. 
Most 2015-ben Lyonban már Magyarország bemutatására is fektettek egy kis hangsúlyt a VIP részlegben, így bevezetve az egy év múlva tartandó versenyt. Ízletes menüvel lepték meg a kiemelt vendégeket a magyar szakácsok, amely sikert aratott Franciaországban. Ezt vették alapul a most bemutatott ételsor elkészítésekor elhozva a magyar közönség számára is a kiemelkedő minőségű ételeket.


A vacsora helyszíne

A vacsora helyszíne a fesztivál területén kapott helyet a tó egyik végében. Így a fesztivál vendégei betekintést nyerhettek az előkészületekbe és a vacsorába! Az öt fogásból álló menü kecsege, nyúl, borjú, vaddisznó húsokra komponálva készült és ezt egészítette ki a könnyű piros gyümölcsös desszert.
Az alábbi képen láthatjátok a menükártyát, melyet az egyes ételeket megalkotó szakácsok alá is írtak.



Fotókkal együtt bemutatom nektek az este ételeit. Welcome drinkként Kreinbacher Classic pezsgőt szolgáltak fel. A pincérek minden egyes bort bemutattak a vendégeknek, elmondták a főbb jellemzőit az adott italnak. Az ételek felszolgálása is profi módon történt. Itt is minden alkalommal ismertették a fogások összetételét. Előrebocsátom, hogy Fecó és az én ízvilágomat tükrözik az alábbi vélemények. Természetesen mindenki máshogyan értékeli.


1. fogás
Arany Kaviár Étterem
        Füstölt kecsege, uborka variációkkal és torma fagylalttal
Bor: Hollóvár - Furmint 2011 (Somló)
A torma fagylalt és a kecsege hihetetlenül friss, harmonikus párost alkotott. A különböző textúrájú uborka variációk a füstölt sóval és a joghurthabbal remek kiegészítői voltak a fentieknek. Egyik kedvenc!


2. fogás
Kistücsök Étterem

Nyúl idei káposztával

Bor:Pók Tamás - Leányka 2011 (Eger)
Könnyű nyúlhús rebarbarával ízesített mártással, kapribogyóval, káposztával.
Egyszerű, letisztult fogás volt.


3. fogás
Bock Bisztró

Borjú paprikás "szarvasgombával" és "Jakab kagylóval” 

Bor: Karner Gábor - Boróka 2009 (Mátra)
Sajnos ez a fogás nyerte el legkevésbé a szimpátiámat. Tintahal tintával összeállított tarhonya volt a szarvasgomba imitáció, borjúíny a kagyló imitáció és marhanyak. 

4. fogás
Onyx

Fiatal vaddisznó-pofa pörkölt, vajas galuska, ecetes paprika

Bor: Bock - Feketehegy Cabernet Franc 2009 (Villány)
 Abszolút befutó. Már a tálaláskor az illat is magában felért egy élménnyel. A hús omlós volt, a galuska kissé megpirított, az ecetes paprika nem hivalkodó.

5. fogás
Gerbeaud

Müzli, joghurt, méz, piros gyümölcsök

Bor: Szepsy - Cuvée 2007 (Tokaj)
Különböző textúrájú gyümölcsök váltották egymást. Friss és liofilizált alapanyagok keveredtek. Savanykás és édes találkozása. Méltó zárása a vacsorának!
 
  Az ételek igazán különleges, mégis az átlag ember számára befogadható ízélményt nyújtottak. A fogások minőségével elégedett voltam, habár csak két esetben sikerült tiszta szívből azt mondanom, hogy na ez igen! 
 A pincérek roppant készségesen, előzékenyen tették a dolgukat. Tökéletesen végezték a munkájukat.  
 Egy rövid visszacsatolásként a szervezéshez szeretnék hozzászólni. Sajnos ez volt a vacsora Achilles ina. A helyszín a legrosszabb választás volt. Egy ilyen különleges vacsorát elszeparáltan kellett volna megrendezni. Így bárki a vendég tányérjába bámult, átment mellettünk a közeli mosdóba, az ismerősök kikiabálhattak barátaiknak, telefonálgathattak, az egyik vendég a másik orra alá pöfékelhetett és a roma muzsikusokat bár fizikailag nem engedték be, de mégis a kordon mellett zenélhettek. Méltatlan volt ez a körítés a vacsora exkluzivitásához.
Az elsők között érkeztünk. A bejáratnál tájékoztattak bennünket, hogy ott foglalunk helyet, ahol csak szeretnénk. Ehhez képest a kiválasztott asztalnál majdnem elhelyezkedve továbbtessékeltek bennünket, hogy ez már foglalt. Hasonlóan járt egy másik pár is egy másik asztalnál, akiket a welcome drink fogyasztása közben állítottak fel és kísértek egy másik asztalhoz. A főszervező ugyanis egy ordenáré viselkedésű asztaltársaságot ültetett az egyik módosított helyre, a másikra pedig egy politikus hölgy foglalt helyet barátnőjével. Mi pedig éppen a kettő között rekedtünk. Sajnos van mit tanulni illemszabályok terén. Magyaroknak főleg (tisztelet a kivétel)! Ha "illusztris" vendégeket, cimborákat is szerettek volna bepasszírozni a vendégseregbe, akkor megtehették volna máskor egy külön kis fogadás keretein belül, nem pedig a fizető vendégek kárára. Illendő lett volna egy foglalt táblát kihelyezni a kellemetlen szituációk elkerülése végett. Hangsúlyozom, pont a Bocuse d'Or szervezői részéről volt méltatlan. 
 Itt a helyzetet sajnos magunknak kellett megoldani. Nem volt könnyű. De kellő intelligenciával áthidaltuk a problémát és kellemes beszélgetésbe bonyolódtunk Fecóval, végül csak az ízekre koncentráltunk a külvilág kizárásával. 
 Mindent összegezve az ételek és a kiszolgálás hibátlan volt! 
 

Népszerű bejegyzések