Közepesen átsütött marhacomb epres-lilahagymás mártással


Szépen lassan ismerkedek és barátkozok a különböző hússütési formákkal. Véres, közepesen véres, jól átsütött... Hazánkban mindent kicsit túlsütünk vagy "jól átsütünk". Pedig érdemes szaftosabb darabokkal is megbarátkozni. Erre tökéletes példa a mostani recept. Az elkészítés pofon egyszerű. Medium vagyis közepesen átsütött húst ajánlok most a figyelmetekbe.

Elkészítési idő: maximum 1 óra
Hozzávalók 3-4 személyre:
75 dkg marhacomb
1. ek. durvára őrölt bors
1 ek. só 
6 ek. olívaolaj

Hozzávalók a mártáshoz: 
15 dkg eper
15 dkg lilahagyma
3 ek. cukor
1 dl vörösborecet 
egy nagy csipet chili
egy nagy csipetőrölt bors
6 ek. olívaolaj

Tálaláshoz: héjában főtt parázsburgonya és személyenként 4-5 szem friss eper



  • A húst sózzuk és borsozzuk, majd 6 ek. olívaolajon forró serpenyőben kérget sütünk minden oldalára. Ez azt jelenti, hogy oldalanként 2-2 percig kell a serpenyőben tartani, majd egy tűzálló tálba helyezzük a combdarabot.
  •  Közepes fokozaton kb. 180-200 °C-on 30 percig sütjük a marhát, ha ilyen szép rózsaszín, közepesen átsült darabot szeretnénk kapni. Természetesen ez függ a hús vastagságától is. 
  • Sütés közben kétszer megfordítjuk a húst. Isteni plusz ízt adhatunk a marhahúsnak, ha grillen készítjük el ezt az egyszerű ízesítésű ételt. 
  • Mikor letelik az idő, kivesszük a sültet a sütőből és befedjük alufóliával és 15 percig pihentetjük a húst.
  • A különlegességet a szósz adja. A lilahagymát megtisztítjuk, majd finomra aprítjuk. Az epret nagyobb kockákra vágjuk. Egy serpenyőbe dobjuk az alapanyagokat, megöntözzük 6 ek. olívaolajjal, megszórjuk a 3. ek. cukorral, borssal, chilivel és végül nyakon öntjük 1 dl vörösborecettel. Kb. 15 percig alacsony lángon főzzük a mártásunkat.
  • Tálaláskor felvágjuk a szaftos húst. Hihetetlenül ízletes marad a comb és rengeteg szaftot tart magában az előre megbarnított kéreg.  3-4 evőkanál szószt kínálunk a hús mellé és héjában főtt parázsburgonyát. 

Jó étvágyat kívánok hozzá!



Népszerű bejegyzések