Francia reggeli Pesten - á table!


Párizsi túránk óta  vadászom azokat a helyeket Magyarországon, amelyek a francia főváros hangulatát, ízeit idézik fel újra és újra. A kutatásaim sarokköve a croissant. Imádtam reggelente a párizsi hotel melletti igen jól felszerelt pékségbe beugrani. Papírba tekerték a franciák a croissant, amely átitatta vajasságával a csomagolást. Egy darabot megevett belőle az ember és egész délelőtt tökéletesen éhségmentesen lehetett lófrálni a városban. 

Az á table! süteményeit többször kóstoltam már, de a croissant elmaradt valahogy. A Wesselényi utca sarkán található pékségbe/cukrászdába vitt az utunk az egyik reggel.  Hangulatos, csipet francia bájjal fűszerezett a hely, habár egy picit szűkös. 


Anthony Lecaud a hely megálmodója és egyik tulajdonosa Angliában tanulta ki a pékmesterséget és egy szerelem sodorta országunkba. Ma már a szerelem a múlté, de egy remek vállalkozás, több üzlettel megszületett. Az alapanyagokra és a technikára igen nagy hangsúlyt fektetnek, például a liszt Normandiából érkezik. Már 5 üzlettel van jelen a márka a budapesti piacon, emellett például éttermeknek is szállítanak pékárut az á talbel!-ból. 


De térjünk vissza a reggelihez! A választék nagy volt. Nagyobb gyomor hiányában sajnos nem ettük végig a teljes kínálatot, pedig jó lett volna! :-) 
A kiszolgálás teljesen átlagos volt. Tipikus magyar mosolymentes, se jó, se rossz.

A választott croissant, éclair és a quiche viszont hibátlan volt. A croissant majdnem olyan volt, mint Párizsban. Vajas, réteges, nem túl puha, nem túl száraz. Érdemes volt elcsipegetni minden falatkáját. 

Az éclair valódi vaníliakrémmel eperrel klasszikus, ám de roppant ízletes volt, igaz egy tányérra került a két péksüti, de nem vont le a minőségéből semmit sem. 
A quiche nagyon rendben volt és a mellé kapott salátával tökéletes összhangban volt! Így kellene indulni egy reggelnek! Ha nem is túl gyakran, de időközönként vissza fogunk nézni ide, már a croissant miatt is! :-) 

Mi a Wesselényi utcai üzletben jártunk, de az alábbi címeken és helyeken találkozhattok a kiváló minőségű á table! péksüteményekkel és süteményekkel: 
 

Retek utca 6, Budapest 1024
Arany János utca 16, Budapest 1051
Böszörményi út 16, Budapest 1126
Lövőház utca 2, Budapest 1024
Wesselényi utca 9, Budapest 1077






Népszerű bejegyzések