2015. október 13., kedd

Bazsalikom


Jó néhány fűszerfotót készítettem az utóbbi időben, de nem volt lehetőségem megírni a bejegyzéseket hozzá! Most egy közismert növényt mutatok be! Olasz étel bazsalikom nélkül szinte elképzelhetetlen. De most tudjunk meg róla többet! 

FELHASZNÁLHATÓ RÉSZEI: 
A bazsalikom levelei frissen vagy szárítva.

SZÁRMAZÁS:
Ázsiából származik, de már az ókori rómaiak is termesztették. Aromája annál intenzívebb lesz, minél több napsugárzás éri. 

LEÍRÁS:
Nagy, sötétzöld színű, ovális leveleket fejleszt az 50 cm magasra is megnövő egynyári fűszernövény. 

GYÓGYÁSZAT:
Bazsalikom nyugtató hatással van az idegrendszerre. Levelek forrázatát meghűléses megbetegedések gyógyítására használható. Szoptatós anyáknál serkenti a tejelválasztást. Régebben búskomorság ellen használták. 

AROMA
Fűszeresen édes ízű, kellemesen borsos. 

ÉRDEKESSÉG
Basilicum görög eredetű szó, azt jelenti, hogy királyi. Német nyelvterületeken királyfűnek is nevezik. Indiában szent növényként tisztelik, vallási ceremóniákon használják. 
Nagy Károly császár rendelte el kolostorkertekben történő termesztését. 

BESZERZÉS
Frissen vagy szárítva nagyobb élelmiszerüzletekben megvásárolható. Szárított változat kevésbé intenzív aromájú. 

KONYHAI FELHASZNÁLÁS
A bazsalikomot csak a főzés végén adjuk az ételhez, mert hő hatására sokat veszít aromájából. Jégkockatartóba rakva, felaprítva, kicsi vízzel felöntve jól tárolhatjuk fagyasztóban. 
Olasz szószok elengedhetetlen hozzávalója!