Fokhagymás - rozmaringos libasült Márton napra
Ha Márton nap, akkor liba lakoma. "Aki Márton napján libát nem eszik, az egész évben éhezik!" tartja a régi mondás. Nehogy szűkölködjünk az eljövendő esztendőben, most készítsétek el velem ezt a libasültet. De alacsonyabb költségvetéssel is élvezhetjük ezt a nem mindennapi szárnyast egy-egy comb vagy libatepertő formájában.
Már minden nagyobb üzletben kapható libahús így a jeles nap előtt, de a legjobb a házi tartású liba. Én az utóbbira voksolok. Mielőtt nekilátnánk a főzéshez, előtte ismerkedjetek meg röviden a rövid történeti háttérrel.
Márton nap és a lúd legendája
"A legenda szerint Szent Márton a Római Birodalom Pannónia tartományának Savaria nevű városában (mai Szombathely) látta meg a napvilágot 316-ban vagy 317-ben egy római tribunus (elöljáró) fiaként. A római császár katonájaként szolgáló Márton a franciaországi Amiens városában egy hideg téli estén odadta meleg köpenyének felét egy nélkülöző koldusnak. Aznap éjszaka álmában megjelent Jézus a koldus alakjában. Innentől kezdve nem a hadsereget, hanem Istent szolgálta, megkeresztelkedett. Misszionáriusként sok jót cselekedett. Jóságáról még életében legendák keringtek, püspökké akarták szentelni. A monda szerint mikor ennek hírét vette, az érte jövő küldöttek elől nagy alázatosságában a ludak óljába bújt. A szárnyasok azonban gágogásukkal, szárnyuk verdesésével óriási zajt csaptak, így elárulva Márton rejtekhelyét. Mártont 371-ben püspökké szentelték és haláláig, 398-ig Tours-ban segítette a rászorulókat. A Márton-napi liba-lakomáról szóló első írásos beszámoló 1171-ből származik. Akkoriban ez inkább azzal volt kapcsolatba hozható, hogy Szent Márton napja jelentette a paraszti év végét, a népszokás ilyenkor zárták le az éves gazdasági munkákat, kezdetét vette a természet téli pihenő időszaka."
Elkészítési idő: 2 óra
Hozzávalók 6 személyre:
1 db egész liba (kb. 3-4 kg)
2 fej fokhagyma
4 ág rozmaring
bors
só
- A legegyszerűbb recept a mai jeles napra. Egy konyhakész libát alaposan sózzunk meg és frissen őrölt borssal szórjuk meg.
- 1 fej fokhagymát aprítsunk fel és kívül és belül alaposan dörzsöljük be a libát.
- Két rozmaringágat tegyünk a szárnyas belsejébe és kössük össze a lábait.
- Tegyük bele egy nap tűzálló tepsibe a libát helyezzünk mellé két ág rozmaringot és vágjunk ketté egy fej fokhagymát és ezt is rakjuk mellé.
- Fedjük be alufóliával és így süssük alacsony lángon körülbelül 90 percig.
- Majd takarjuk ki a libát és közepes lángon további 30 percig süssük. Ekkor már csak színt adunk neki.
- Hagymás tört burgonyával és párolt káposztával tálaljuk. Hagyományos párolt káposzta vagy erdei gyümölcsös lilakáposzta dukál mellé.
Nyomtasd ki a bejegyzést!