Tökbe töltött fürj Paul Bocuse ötlete alapján


 Elárulom, hogy mi készült a Facebookon megosztott tökből! Paul Bocuse (20. század legnagyobb szakács ikonja) szárnyas Halloweenre receptje adta az ötletet. Annyi különbséggel, hogy ő egy 4-5 kg-os tökbe rejt egy körülbelül 2 kg-os csirkét. Én hasonlóan készítem el most a saját egyszemélyes változatomat némi változtatással.
Egy nagyobbacska hokkaido tökbe rejtek egy takaros kis fürjet és körettel együtt sütöm meg! Egyedi vendégváró fogás, azt meg kell hagyni! Vendégeink imádni fogják!



Elkészítési idő: 1,5 óra
Hozzávalók 2 személyre:

2 db fürj
2 db hokkaido tök
10 dkg csiperke gomba
10 dkg rizs
5 dkg mazsola 
5 dkg kukorica
10 dkg húsos, füstölt szalonna
10 dkg vaj
3 dl tejszín
só és bors

 Alapvetően néhány könnyen beszerezhető alapanyagból alkotunk most valami finomat. Fürjet háztól veszem, de néhány nagyobb piacon bárki rábukkanhat ezekre a takaros és ízletes szárnyasokkal. 


  • A tököket kibelezzük és félretesszük, a fürjeket sózzuk és borsozzuk. A köretünket elkészítjük. 
  • A húsos, füstölt szalonnát apró kockára vágjuk és megpirítjuk. 
  • A rizst, a felkarikázott gombával, kukoricával, mazsolával összeforgatjuk az előzőleg megpirított szalonnával. 
  • A két tökbe töltjük a köretet és a tetejére ültetjük a fürjet. 5-5 dkg vajat rádarabolunk egy-egy adagra. Felöntjük 1,5 dl tejszínnel 1-1 tököt. A tök tetejével befedjük és így hagyjuk a sütőben sülni közepes fokozaton körülbelül 1 órán keresztül. 
  • Én a végén a fürjet kivettem a tökből és még rápirítottam 15 perc alatt a sütőben.
  • A tökben megfőtt köretet összekeverjük a tökhússal és így tálaljuk. A köret tetejére ráültetjük a fürjet melegen fogyasztjuk. Vagy meghagyjuk a vendégeinknek, hogy maguk fedezzék fel az ízletes meglepetést! :-) 

Jó étvágyat kívánok hozzá!



Népszerű bejegyzések