Disznótor - Perzselés



Lehet, hogy első hallásra haszontalannak tűnik ez a bejegyzés, de minden disznótor a pálinka-kés-leszúrás hármasa után azonnal ehhez a folyamathoz lát hozzá az ember. Ez pedig nem más, mint a perzselés.Olvashattatok átfogó bejegyzést a disznóvágásról, megismerhettétek a sertés részeit és jó néhány kolbászrecepttel is gazdagabbak lettetek! Most egy rövid összefoglalót kaptok a disznóvágás eme részletéről. 

Miért is perzselünk?
Azért, hogy eltávolítsuk a szőrszálakat és a bőr felső rétegét. Felénk ezt csak egyszerűen pogánybőrnek nevezik. Hosszas kapargatás, sikálás után így elérjük, hogy úgy nézzen ki a bőrös karajunk, mintha egy hentesüzlet pultjából kértük volna. Megéri!
Most összeszedtem Márti nővérem segítségével az otthon található relikviákat és bemutatom nektek, hogy hogyan is alakult ki perzselés! Nagyüzemben kopasztják a disznókat, de én azért nem szeretem ezt a változatot, mert szőrszálak maradnak rajta. A perzselés legbiztosabb módszer a tökéletes konyhakész húsok elkészítéséhez.

 

A hagyományos perzselés szalmával zajlik, de őszintén szólva nagy gyakorlatot és odafigyelést igényel. Nagypapám még volt, amikor így tüntette el szőrszálakat a disznóról. Meg kell hagyni, hogy látványos folyamat.Vastagon beborítják a levágott disznót szalmával és meggyújtják több ponton, majd hagyják leégni. Ezután jön a kapirgálás!
Itt láthattok képet egy valódi szalmával történő perzselésről!





Majd telt az idő és a böllérek valami hatékonyabb megoldáson törték a fejüket. Így született meg az első fatüzelésű, tekerős perzselő. 
Egy pontra koncentrálód a hő, de meg kell hagyni hogy ne volt egyszerű tekerni és az átforrósodott fémszörnyet tartani és irányítani. Jó kondi kellett no! :-) 
Képet erről itt láthattok!


Az evolúció folytatódott! Már palackos kivitelben kapható volt gáz is. Összekötötték tehát a jó öreg hagyományos változatot vele és így jött létre a lenti szerkezet. Folyamatos gázutánpótlás és az egyenletes perzselés biztosított volt, de a szarkezet elég kötött volt és a kezelés nem volt a legegyszerűbb. 


Végül ebből alakult ki a ma is ismeretes tömlős, gázpalackra csatlakoztatható perzselőfej. Ez már egy magamfajta nőnemű lénynek is könnyű kezelhetőséget biztosít. Amire perzselés közben feltétlenül figyelni kell az a következő néhány dolog:
- a lángot egyenesen kell az állat bőrére tartani
- amikor hólyagosodni kezd a bő, akkor azonnal el kell venni a lángot, nehogy megégjen a bőr
- hogy ne repedjen ki a bőr, mi árral (bőrlyukasztó szerszám) megszurkáljuk néhol
- minden esetben kétszer perzselünk, először eltávolítjuk a szőrt és a pogánybőrt, lekaparjuk, majd egy tisztázó feketére történő perzselést jön és végül a fehérre/tisztára történő kaparás.

Remélem érdekes volt ez a kis összefoglaló és Apu után szabadon még engem is láthattatok perzselés közben! :-)



Népszerű bejegyzések