Rozmaringos birkalapocka


Manapság jó birkahúshoz nagyon nehéz hozzájutni. Olyan részekhez, ami nekem kell még nehezebb! :-) De most saját családi vágásból került ki ez a finom lapocka. No meg egy kis comb és némi dagadó is! Most tegyük félre az ízletes birkapörköltet és nézzük ezt a nem kevésbé finom sült húst.

Elkészítési idő: 100 perc

Hozzávalók 4 személyre: 
1,5 kg-os birkalapocka
2 ág rozmaring
6 gerezd fokhagyma
1 tk. frissen őrölt bors
1 tk. só
8 ek. olívaolaj

Körethez:
1 kg burgonya + só+ 4 ek. olívaolaj+1 ág rozmaring
 
  •  Egyszerű, finom és mégis különleges. A vendégek biztosan megnyalják mind a 10 ujjukat ezután az étel után. Figyeljünk oda, hogy nehogy túl faggyús legyen a hús. Ha úgy látjuk, akkor szedjük le a felesleget róla.
  • A birkalapockát este masszírozzuk be a következő keverékkel és így hagyjuk reggelig állni.8 ek olívaolajat összekeverünk 6 gerezd zúzott fokhagymával, 1 tk. őrölt fekete borssal  és 2 db 10 cm-es ágról leszedett rozmaringlevéllel. A lapockát vékonyan besózzuk mindkét oldalán, majd a fenti keverékkel átkenjük szintén mindkét oldalán. 
  • Reggel 1 kg. burgonyát megtisztítunk és fedeles sütőedénybe negyedeljük. Vékonyan sózzuk, meglocsoljuk egy kis olívaolajjal és 1 ágnyi aprított rozmaringlevéllel. Alaposan összeforgatjuk, majd a tetejére rakjuk az előző este bepácolt lapockát. 
  • Befedjük az edényt és 90 percig 200 °C-on légkeveréses sütőben sütjük. Az utolsó  10 percben feljebb kapcsoljuk a sütőt 250 °C -ra és levesszük az edény tetejét. Ne ijedjen meg senki! A hús "összemegy egy kicsit", de nagyon finom puha lesz. Tipp! A krumplit felére csökkenthetjük és tehetünk mellé 50 dkg hasábokra vágott répát is. Nem fogjátok megbánni!
  • Figyeljünk oda, hogy a birka nehogy túl öreg legyen. A mi esetünkben, körülbelül 2 éves állatról volt szó. Ha öregebb húst kapunk, akkor tovább kell sütni. 
Jó étvágyat kívánok hozzá!



Népszerű bejegyzések