Sörös marhapofa szalvétagombóccal



Lassan a tél végéhez közeledünk, de azért még mindig kell egy-két tartalmasabb étel az asztalra. Marhapofát nem a legkönnyebb beszerezni, de ha van egy megbízható forrásotok, akkor már nyert ügyetek van. Ha pedig sehogy sem sikerül a beszerzés ne búsuljatok, vásároljatok marhacombot és abból vágjatok nagyobb szeleteket. Most pedig jöjjön a tartalmas, kiadós recept. 

Hozzávalók a húshoz 2 személyre: 
60 dkg marhapofa
40 dkg sárgarépa
15 dkg zeller
1 db nagy vöröshagyma
1 db babérlevél
só, őrölt fekete bors
1 ek. méz 
3 ek. mustár
3 ek. tejföl
3 dl világos sör
4 ek. étolaj
víz

Hozzávalók a szalvétagombóchoz: 
1 db zsemle
1 db tojás
10 dkg bacon
20 dkg liszt 
víz


- A marhapofáról eltávolítjuk a külső hártyás részeket. Én egy nagy tenyérnyi húst, maximum két felé vágok. Lassú sütés során meg fog puhulni. 

- Vékonyan sózzuk és borsozzuk a húsokat és 4 ek. olajon forró serpenyőben vékony kérget sütünk a húsok mindkét oldalára

- Egy magas falú (lehetőleg fedeles) sütőedénybe rakjuk a kérgesített marhapofákat.

- A zöldségeket megtisztítjuk. A sárgarépát felkarikázzuk, a zellert felkockázzuk, a hagymát szintén kockára vágjuk! Rászórjuk a húsokra az előbbieket, plusz még egy babérlevelet. Felöntjük a sörrel az egészet és annyi vizet adunk még hozzá, hogy az egészet éppen ellepje.    

- Lefedett edényben körülbelül 2-2,5 órán keresztül 180 °C-on sütjük a zöldségekkel együtt a húsokat. 

- Amikor már omlósak a húsok kivesszük a sütőedényből, a babérlevelet is félrerakjuk és a sörös zöldségeket egy botmixerrel összeturmixoljuk. Az így kapott püréhez adunk 1 ek. mézet, 3-3 ek. mustárt és tejfölt. Ízlés szerint természetesen csökkenthetitek vagy növelhetitek a mustár és a tejföl mennyiségét. 

- Az így kapott szószba visszarakjuk a húsokat és összemelegítjük az egészet maximum 15 perc alatt.

- Közben készítsük el a szalvétagombócot. A zsemlét vágjuk kisebb kockákra és a bacont vékonyabb csíkokra. Egy serpenyőben pirítsuk meg kicsit (csupán 4-5 perc) az előbbieket. 

- Lisztből, tojásból és annyi vízből galuska sűrűségű tésztát készítünk. Ebbe beleforgatjuk a megpirított zsemlét és bacont, egy nagy csipet sóval ízesítjük.  Ekkor tehetünk bele még apróra vágott zöldfűszert is, hogy ízletesebb legyen.

- Egy tiszta textilszalvétába öntjük a keveréket. Szorosan összetekerjük, a szalvéta két végét megkötjük egy-egy madzaggal és forrásban lévő vízbe tesszük az így kapott tésztát. Vastagságfüggő, de kb. 15-20 percig főzzük. Vágjuk át a megfőtt tésztát, és nézzük meg, hogy bent is megfőtt-e. Ha nem, akkor csomagoljuk vissza és főzzük tovább.   

A vízből kivett megfőtt tésztát ujjnyi szeletekre vágjuk. Ízlés szerint egy kis olajon vagy zsíron megpiríthatjuk. De ez már ízlés kérdése.

- Tálaláskor néhány szelet szalvétagombócra helyezzük a húsokat és alaposan meglocsoljuk a zöldséges-sörös szószunkkal. 

Jó étvágyat kívánok hozzá!     



 

Népszerű bejegyzések