Fűszeres báránycomb mézes zöldségekkel


A világ legjobb dolga egy darabka zsenge bárányhús. Most például ez a báránycomb. Egyszerű, de mégis ízletes. 



MEDDIG BÁRÁNY A BÁRÁNY?

Kb. 4 hetes korukig táplálkoznak a bárányok csak tejjel. Ekkor kb. 10 kg-osak. Ezek a tipikus szopós bárányok.

Ezután már legel, takarmányt is fogyaszt a bárány. Kb. 20-25 kg-os példányokat érdemes már levágni. 30 kg-os súlyt elért bárányokat már pecsenyebárányokként tartanak számon. 12 hónapos kor felett pedig ivarérett birkának a nevezzük a felcseperedett állatokat. 

Ha élve vásároltok bárányt és magatok szeretnétek levágni, feldolgozni, akkor figyeljetek oda arra, hogy egy 20 kg-os példányból csak körülbelül a fele marad meg valódi húsként!Esetemben a báránycomb kb. 40 dkg volt.



A mai fogás a hagyományos vonalat követi, de mégis egy kis csavarral.



Elkészítési idő: 90 perc

Hozzávalók 2 személyre: 



2 db báránycomb

1 tk. őrölt fűszerpaprika

1 tk. friss kakukkfű

1/4 tk. őrölt fahéj

1/4 tk. őrölt bors


olívaolaj



Hozzávalók a körethez:

4 db sárgarépa

8 db retek

6 db salottahagyma 

3 ek. olívaolaj

2 nagy ek. akácméz


2 ág friss kakukkfű

 
Egy lapos tányérba szórjuk az őrölt paprikát, az őrölt fahéjat, az őrölt borsot, a friss kakukkfű lemorzsolt leveleit és alaposan összekeverjük ezeket. A báránycombot sózzuk, borsozzuk, majd kevés olívaolajjal átkenjük a húst, hogy a fűszerek jobban tapadjanak rá. 



Alaposan beleforgatjuk a fűszerekbe a bárányt és félretesszük. 



A sárgarépát megtisztítjuk és srégen felvágjuk, a retkeket elfelezzük, a salottahagymát megfelezzük. Egy serpenyőbe rakjuk a zöldségeket, meglocsoljuk 3 ek. olívaolajjal, megöntözzük mézzel és körülbelül 3-4 perc alatt összeforgatjuk alacsony lángon. 



Ezután egy tűzálló tepsibe öntjük a zöldségeket, rá a báránycombot és lefedjük az egészet. Körülbelül 180 °C-on lefedve 60 percig sütjük, majd az alufóliát eltávolítva oldalanként még további 10-10 percet. 



Tálaláskor egyszerűen a báránycombot a tányér közepére helyezzük, a zöldségeket köré halmozzuk és minimális friss kakukkfűvel megszórjuk!







Népszerű bejegyzések