2016. május 7., szombat

Ököruszály leves egy korty konyakkal


Egy jó hentes kínálatában könnyen tudtok szépen felszelt, ízletes marhafarok darabokat vásárolni. Hála az égnek én házi vágásból szereztem be ezt az alapanyagot. Szeretem tudni, hogy jó helyről származnak az élelmiszerek.
Tudtátok, hogy az ököruszályleves az angol konyha egyik hagyományos levese? Mindenkinek saját praktikája van erre a receptre. Most nézzétek meg az én változatomat.

Nézzük, hogy mi is kell egy szép lábasnyi gőzölgő, folyékony ételhez.

Elkészítés kb. 4 óra
Hozzávalók:
1 kg marhafarok 
3 db sárgarépa
1 db közepes zeller
1 db fehérrépa
2 db vöröshagyma
3 l víz

őrölt fekete bors
5 dkg vaj
Adagonként 1 ek. konyak

 
  • A feldarabolt marhafarkat egy tűzálló tálban megpirítjuk kb. 5 perc alatt. Nem vesszük ki az edényből, hanem hozzáadjuk a   felkarikázott sárgarépát és a felkockázott zöldségeket.
  • Majd lefedve az edényt és körülbelül 200 °C-on a sütőben 30 percig sütjük a húst és a zöldségeket. 
  • Kivesszük a sütőből az edényt és felöntjük 3 liter vízzel az egészet. Kb. 3 órán át gyöngyözve, lassú tűzön főzzük. 
  • Tálalás előtt a levest leszűrjük. Külön rakjuk a marhafarkakat és a zöldségeket.
  • A zöldségeket kevés olvasztott vajon gyorsan megfuttatjuk forró serpenyőben. Csupán 3-4 perc. 
  • Végül egy tányérba helyezzünk két marhafarkat, hozzá zöldséget és felöntjük az egészet a leszűrt levessel. Hozzáadunk egy evőkanál konyakot ízesítésként! Ha szeretnétek valami új, de mégis hagyományos levest, akkor próbáljátok ki ezt a változatot! "Marhahúsleves" új köntösben!