Tenger gyümölcsei paella


Néhány nappal ezelőtti bejegyzésemben olvashattatok kicsit bővebben a tengeri herkentyűkről. 
Ma pedig egy spanyol tradicionális ételt hoztam Nektek. Ízig vérig nyári étel. A napsütötte spanyol tengerpartot idézi. Tudtátok, hogy az eredeti paella receptje több, mint 200 esztendős? Igen, igen. Nem most készült az első finomság. Most nem én voltam a szakács, hanem Fecóm. A végeredmény pedig páratlan lett! Lássuk a receptet! 

Elkészítési idő: 45 perc
Hozzávalók 4 személyre:
40 dkg tenger gyümölcsei mix
25 dkg garnéla rák
25 dkg csirkemell
30 dkg kerek szemű rizs (arborio olasz rizs)
2 db kaliforniai paprika
20 dkg zöldborsó
4 gerezd fokhagyma
1,5 dl száraz fehérbor
5 dl csirke vagy halalaplé
4 ek. olívaolaj 
1 g sáfrány


1. Első lépésben vegyünk elő egy nagy, magasabb falú serpenyőt/ edényt. A vöröshagymát, fokhagymát megpucoljuk, a paradicsomot megmossuk. Ezeket felaprítjuk és 4 ek. olívaolajon pirítani kezdjük. Kb. 5 percig folyamatos kevergetés mellett sütjük a zöldségeket. 

2. Ezután a csirkemellet felkockázzuk és a kaliforniai paprikát csíkokra vágjuk. Az előbbi zöldségalaphoz adjuk és további 5 percig sütjük az egészet.  

3. Következő lépésben a garnélát, a borsót és a tenger gyümölcsei mixet adjuk a fentiekhez, plusz a rizst. Alaposan összekeverjük az egészet, sózzuk (első lépésben 1/2 tk. só), sáfránnyal megszórjuk és felöntjük a borral és az alaplével. 

4. Alacsony lángon gyakori kevergetés mellett kb. 15-20 percig főzzük az egészet. Ha szükséges az alaplevet még utánapótoljuk. Amikor a rizs már nem kemény, de még nem is túlfőtt, akkor kell levenni az egészet a tűzről. A szaft 3/4 részét el kell főzni, inkább pergős legyen a rizs. 

5. Már csak az elfogyasztás marad hátra. Egy pohár hideg fehérbor az étel mellé és élvezhetjük is az ízeket. 

Nyomtasd ki a receptet!


Népszerű bejegyzések