Lecsós - rozmaringos kecskepörkölt


Be kell vallanom, hogy nem rajongok a kecskehúsért. Viszont a keresztszüleim roppant jól készítik a tárcsás változatot.  Ezt örömmel be is falom. Talán itt kezdődött az első pozitív kapcsolatom a kecskehússal. Most pedig itt a saját változatunkban készült lecsós kecskepörkölt. Ez valami mennyei, de nem azért mert mi készítettük Fecómmal, hanem azért mert ez a tény! :-) 12 ember egybehangzó véleménye is ez, sőt még a kicsi keresztlányunké is! :-)
Nézzük ezt az egyszerű receptet.

Elkészítési idő: kb. 3-4 óra a hús korától függően
Hozzávalók egy 10 literes bográcshoz:

20 dkg sertésszsír

5 kg kecskehús vegyesen belsőségekkel
1 kg paradicsom
1 kg paprika
1 kg vöröshagyma
1 db csípős zöldpaprika
3 ág rozmaring (kb. 15 cm) 

bors
őrölt piros paprika

Ha pörköltet készítünk, akkor minden esetben rétegezve tesszük a bográcsba. Nálunk már ez bevett szokás. A lakodalmunkkor megtanult pár apró fogást Apu   Lőkös Jóska bácsitól, a legfinomabb pörköltek készítőjétől. 


  • A bográcsot először kikenjük a zsírral. Az oldalát és az alját is. Mind a zöldségeket, mind pedig a húst osszuk el három részre. A bogrács aljába tegyük a csontosabb húsokat.
  • Majd a hagyma, paradicsom és a paprikák harmadát szórjuk a húsra. Egy ág rozmaring leveleivel, 1 ek. sóval és 1 tk. őrölt fekete borssal hintsük meg az egészet! Ezt a rétegezést  még ismételjük meg kétszer. 


  • Készítsünk parazsat és alacsony lángot. Mi ehhez nem kúpba rakjuk a fát, hanem szögletes alakba.
  • A bográcsot nem szabad lobogó tűz fölé rakni, mert odakapja a tartalmát. Nem adunk vizet a pörkölhöz. Maximum csak a végén, ha túl sűrűnek találjuk a szaftot. De ez maximum fél liter legyen. Nem kavarjuk a pörköltet, hanem a bogrács fülét megfogva megmozgatjuk jobbra-balra a bográcsot.
  • Körülbelül 3 óra lassú főzés vár az ételre. Az utolsó 15 percben 3 csapott ek. őrölt fűszerpaprikával megszórjuk a pörköltünket és ha túl sűrűnek találjuk a szaftot, akkor most adhatunk hozzá még vizet.
  • Megvárjuk, hogy összerotyogjon a paprikával a pörkölt és csak ezután tálaljuk egy kis savanyúsággal, főtt burgonyával.




Nyomtasd ki a receptet!


Népszerű bejegyzések