A krémalmártól röviden



A hétvégi bevásárláskor a Lidl zöldség-gyümölcs részlegén válogattam. Meg sem lepődöm, hogy csicsókát, kaktuszfügét, paszternákot roppan könnyen vásárolhatunk. Most ismét egy különlegességre bukkantam. Ez a krémalma vagy más néven csirimójó.  Szeretem, hogy a vásárlók megismerkedhetnek ilyen ritkán látott gyümölcsökkel is hazánkban és mindezt elérhető áron. 1 db krémalma ugyanis 250 Ft-ot kóstált. Most részletesen megismerkedhettek ezzel a finomsággal.


  • A NÖVÉNY
A zárvatermők családjába tartozó gyorsan növő, örökzöld fa hozza ezeket az óriási terméseket. A fa magassága elérheti a 8-9 m-t is. A szív alakú, kerekded gyümölcsöket egyenletes, zöld színű pikkelymintás külső héj borítja. Ezek a termések megnőhetnek akár 20x10 cm-es méretre is. Érdekesség, hogy sok esetben a virágok beporzását mesterséges módon végzik. Így születik meg ez a gyümölcs. Az érett terméseket szintén kézzel szüretelik le a fáról.
A krémalma elsősorban Észak-Amerika északnyugati részén őshonos. Manapság már Kolumbia, Ecuador és Peru vidékén gyakori növény. Mexikóba az 1600-as évek elején érkeztek az első magok és azóta termesztik ott a krémalmát. A növény kedveli a mediterrán klímát és a jó vízáteresztő talajt viszont -3 °C kevesebb hőmérsékletet már nem viseli el.


  • A GYÜMÖLCS

Krémalma kettévágva számos fekete babhoz hasonló mag található benne. A gyümölcs húsa számomra érett körtééhez volt hasonló, de ízre mintha banán, körte és vanília keverékét kaptam volna! Igazán ízletes csemege.
Érdekessége ennek a szív alakú gyümölcsnek, hogy a virágokból 8 hónap alatt érik ilyen finomsággá. Fekete magjai mérgező alkaloidákat tartalmaznak, ezért nem fogyaszthatók. 


  • VITAMINOK
C-vitaminban, kalciumban, vasban és foszforban gazdag ez a gyümölcs.


  • TÁROLÁS
A boltban általában kemény húsú, zöld gyümölcsöket kaphatunk. Otthon szobahőmérsékleten addig tárolhatjuk, amíg a krémalma külseje kissé barnulni nem kezd. Ekkor lehet/kell elfogyasztani. Édes, különleges íze ekkor a legjobb. 
Egyébkén hűtőszekrényben akár egy hétig is tárolható. 
  
  • FOGYASZTÁS
Általában frissen fogyasztják ezt a gyümölcsöt. Felkockázva, a magokat kiszedve pedig gyümölcssaláták kiegészítője is lehet. De készülhet belőle fagylalt, sőt még alkoholtartalmú ital is.  

Forrás: Wikipédia

Nyomtasd ki a bejegyzést!



Népszerű bejegyzések