Konfitált rozmaringos libacomb


Ha Márton nap, akkor egyértelmű, hogy libalakomát kell csapni. Most a nagy szétszedett liba két combja került egy sütőtálba. Lassú folyamat lesz, de a mindenképpen megéri a végeredmény. Szaftos, omlós hús minden mennyiségben. Ha van hely a kamrában, akkor érdemes 10-15 liba vagy kacsacombot venni, megsütni az egészet, egy kis bödönbe rakni és felönteni annyi zsírral, amennyi teljesen ellepi a húst. Így hagyjuk a kamrában, hűtőben lefedve ezeket a  combokat. Ha pedig gyors ételt szeretnénk enni, akkor kiolvasztunk néhányat belőle, köretet készítünk hozzá és már kész is a tartalmas, ínycsiklandozó fogás. 

Elkészítési idő: 4 óra
Hozzávalók 2 személyre: 

2 db libacomb
1/2 tk durvára őrölt fekete bors
kb. 1/2 tk. só
2 ág rozmaring (kb. 10-15 cm-es)
1 fej fokhagyma
kb. 6 dl libazsír 

Hozzávalók a krumpliderchez:
75 dkg burgonya
1 nagy evőkanál libazsír
1 közepes fej vöröshagyma

őrölt fekete bors


-  A libacombokat alaposan átmossuk, a tollmaradványoktól megtisztítjuk egy késsel átkapargatva. 

- Sózzuk, borsozzuk a húsokat. Én durvára tört borsot és sót használok ehhez és vékonyan hintem meg a combokat, de teljesen megfelelő a hagyományos őrölt bors és só is. Ha időnk engedi, akkor sütés előtti este befűszerezhetjük a húsokat lefedve a hűtőben pihentethetjük azokat. Ha pedig erre nincs lehetőség, akkor egyszerűen fűszerezés után mehet egy magas falú tepsibe a liba. 

- A combok mellé rakunk két ág rozmaringot és egy fej fokhagymát megmosva, héjával együtt,kettévágva. 

- Annyi olvasztott libazsírral kell felönteni a húsokat, hogy teljesen elfedje az egészet. 

- Fedetlenül,lassú tűzön a sütőben 4 órán keresztül sütjük a combokat. Kiszedve és lecsepegtetve melegen tálaljuk a sültet krumpliderccel.  

- Ha pedig nem szeretnénk azonnal elfogyasztani, akkor egy kis bödönbe rétegezzük a combokat és rászűrjük a zsírt. Lefedve hideg helyen így tároljuk a zsírban sütött combokat. 

- A krumpliderc elkészítése igen egyszerű. Megtisztítjuk a krumplikat, felkarikázzuk és sós vízben puhára főzzük. Leöntjük róla a vizet és összetörjük krumplitörővel az egészet. A hagymát megpucoljuk, apróra vágjuk a hagymát és egy nagy evőkanál libazsíron aranybarnára pirítjuk. A libazsíros hagymával összekeverjük a krumplit, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint és a sült libacombok mellé kínáljuk. Ha pedig párolt káposztát is szeretnék a hús mellé készíteni, akkor jó szívvel ajánlom az erdei gyümölcsös párolt káposztát. 




További ötletekért és finomságokért tartsatok velem a következő oldalakon:
https://www.facebook.com/boldogkukta1/
vagy
https://www.instagram.com/boldogkukta1/





Nyomtasd ki a bejegyzést!


Népszerű bejegyzések