2017. január 15., vasárnap

Gombás őzpörkölt



A karácsonyi menü egyik része ez az őzpörkölt volt. Szerettem, mert igazán karakteres, különleges étel. Nem kell túlcifrázni, ez így jó ahogy van. A legjobb, ha bográcsban, szabad tűzön készül az étel, de most egy konyhai verziót olvashattok.

Hozzávalók 4 személyre:

1,5 kg őzhús 
50 dkg barna csiperkegomba
3 dl száraz vörösbor
5 dkg sertészsír
20 dkg vöröshagyma
5 dl paradicsomlé
1/2 ek. só (ízlés szerint lehet több is)
1 tk. őrölt babérlevél
1 tk. őrölt fekete bors
1 ek. őrölt fűszerpaprika

Az őzhús lehet pörkölthús, lehetnek csontos darabok, de lehet szálkásabb hús is. A legjobb, ha mindezek keveréke. 
Kockázzuk fel a húst nagyobb darabokra (kb. 3x3 cm). 

Egy 5 literes lábas aljára zsírt rakunk. Erre rá az összekockázott hús fele, először a csontosabb. A vöröshagymát megtisztítjuk, felaprítjuk. A felével megszórjuk ezt a réteget. Továbbá a babérlevél, só, fekete bors felével szintén meghintjük. 
Erre megy a hús másik fele, a hagyma fele és a fűszerek fele. 

Végül meglocsoljuk az egészet a vörösborral és a paradicsomlével. 
Feltesszük főni lassú tűzön kb. 2,5-3 órát (függ a hús korától a főzési idő). 

Mielőtt levennénk, akkor adjuk hozzá a felnegyedelt csiperke gombát és a fűszerpaprikát. 15 perc alatt összefőzzük. Vizet nem adunk hozzá főzés közben. 

Galuskával vagy pörkölt tarhonyával tálaljuk!


Nyomtasd ki a receptet!